Sweet pink tomaat

Over sommige zaken is iedereen het eens. De zon is geel, een sinaasappel is oranje en tomaten zijn rood.
Maar dat is niet altijd juist. Tomaten kunnen gerust andere kleuren hebben (van geel over groen tot paas en zwart) en dat wil nog niet zeggen dat ze slecht zijn. In tegendeel zelfs.
In Japan zijn tomaten meestal zelfs roze, een rode tomaat wordt daar als een uitzondering gezien. Enkele jaren geleden slaagde een Vlaamse kweker erin om deze roze tomaten te veredelen. De Japanse variant kon immers niet zomaar op de Belgische markt gegooit worden, want veel te zacht en te kwetsbaar. Door veredeling heb ik nu echter een goeie, stevige tomaat kunnen kweken, ook al is ze nog altijd zachter dan de rode tomaat en is ook de schil veel dunner. We behandelen ze op het bedrijf dan ook letterlijk met fluwelen handschoenen.

Deze Sweet Pink ziet er niet alleen anders uit dan de 'normale' tomaten, ze smaakt ook anders. Ze is niet zoet, niet zout, niet bitter en niet zuur. Volgens de Japanners smaakt ze 'umami'. Letterlijk betekent dat 'smakelijk', maar smaaktechnisch zou je het kunnen omschrijven als 'hartig', doordat er veel meer natuurlijke glutamaten inzitten dan bij rode tomaten.
Sommigen zeggen dat hij smaakt zoals tomaten vroeger smaakten. Ik vind deze tomaat in ieder geval heerlijk Ik ben niet zo voor de gewone tomaat. Natuurlijk verwerkt ik die wel overal in, maar zo rauw, is een gewone tomaat niet aan mij besteed. Deze zoete roze eet ik – op kamertemperatuur – wel als een snoepje op. 1à seconden in kokend water, 30 seconden in koud water, de pel eraf, in plakjes snijden, de pitjes eruit (en bvb bijhouden voor in een tomatensoep of saus) en snoepen maar. Nog lekkerder dan chips.
De Sweet pink tomaten kan je vinden bij de beter gesorteerde groentenboer en bij de grotere supermarkten.

Bron: NN

Terug