Sushi

sushi (6K)

Sushi is de verzamelnaam voor Japanse kunstige hapjes met een basis van rijst, aangevuld met overige ingrediënten als rauwe of gare vis, zeevruchten, ei of groenten. De Japanners eten sushi op verschillende manieren, tres chique á la carte in een restaurant, casual in de sushibar of makkelijk via de afhaalmaaltijd bij restaurants, kiosken of in de supermarkt. Ze eten de kleine hapjes meestal niet met stokjes maar ze stoppen de sushi in een keer in hun mond. Wij vinden het formaat er vaak toch iets te groot voor en wij bijten er liever gewoon kleine stukjes van af. Sushi krijgt ook in Nederland steeds meer populariteit. In de grote steden zie je dat zich er steeds meer sushi restaurants gaan vestigen. Je kunt er eens de kunst van de bereiding afkijken en thuis gaan oefenen met het zelf creëren van deze heerlijke hapjes. Voor de rijst gebruik je een dikke, kleverige korrel, die goed kneedbaar is en plakkerig. De smaak van de rijst wordt lichtzuur als er rijstazijn bij wordt gedaan. Je kunt de rijst verder op smaak brengen met mirin (zoete rijstwijn) voor een zoete smaak en zout voor meer pittigheid. Sushi wordt onderverdeeld in verschillende soorten. De Maki is een opgerolde sushi met een vulling van rijst en vis en/of groenten. Het fingerfood onder de sushi is de Nigiri. Het zijn kleine hapjes rijst waarop een stukje vis of een garnaal ligt. Oshi zijn rechthoekige blokjes rijst met in het midden een laagje groente of zeewier (nori). De blokjes worden gegarneerd met vis of zeevruchten. Temaki is sushi in de vorm van hoorntjes, gemaakt van zeewier. De hoorntjes zijn gevuld met rijst, vis en/of groenten. Itadakimasu (eet smakelijk!).

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug