Suikermaïs

suikermais (2K)

Suikermaïs (Zea mais convar. Saccharata) mag niet worden verward met voedermaïs. Terwijl de laatste een wansmakelijke zetmeelbom is, weet de eerste onze smaakpapillen te bekoren met zijn zoete aroma. De suikers zijn er nog rijkelijk aanwezig. Bij voedermaïs daarentegen zijn zo goed als alle suikers netjes omgezet in zetmeel. Dat maakt hen uitermate geschikt als veevoeder. Het economisch rendement - en daar draait het toch om - is in dat geval optimaal: dieren zetten het zetmeel meteen om in eiwitten. Verse maïs is te verkrijgen in de late zomer, gedurende ongeveer een maand. Om ze te reinigen verwijder je de buitenste schutbladeren. Met enkele schutbladen er nog aan bijven de korrels tijdens het koken smakelijker en de kolven langer warm. Breng in een pan een laagje van ca 2 cm water aan de kook (geen zout, dit maakt de korrels taai). Stoof, met het dekstel op de pan, de kolven gaar in ca ½ uur. Leg op een schaal. Sla de bladeren van de kolf terug, verwijder de draden en smeer er wat (kruiden)boter of saus op.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug