Hollandse stamppot

stamppot (3K)

Hou jij van de Hollandse stamppot? Dan bof je, want november is de maand waarin groenten als andijvie, boerenkool en andere koolsoorten, prei, ui, wortelen weer volop én goedkoop worden aangevoerd. En laten dit nu net de ingrediënten zijn voor het maken van de echte Hollandse stamppot. Onze voorouders maakten daar al goed gebruik van. Je kent ze wel, de boerenkool met worst, hutspot of zuurkool-gehaktschotel. Deze maaltijden passen precies bij dit jaargetijde. Stevige kost voor natte koude dagen. Dan kun je er weer even tegen. En wie de stamppot culinair wil bereiden, kan zich uitleven. Wees creatief met groente uit grootmoeders tijd, zoals pastinaak, pompoen en schorseneren. Ze liggen weer volop in de winkel. De Hollanders waren vroeger geen tovenaars in de keuken. Het voedsel moest in de eerste plaats voedzaam zijn. Voor de Nederlanders was de aardappel een belangrijk basisingrediënt. In de meeste gezinnen werd de aardappel gekookt gegeten. Naast de aardappel at men vroeger vlees (van het rund en het varken), groente van het land, boter, kaas en eieren. Tijdens de koude maanden was het belangrijk goed en voedzaam te eten om warm te blijven en harde arbeid vol te kunnen houden. Er werd goed gevulde soep van aardappelen en erwten gemaakt, beter bekend als snert, of soep van bruine bonen. Stamppotten waren snel en goedkoop te maken. Bekende stamppotten uit grootmoeders tijd waren de hutspot (met aardappel, wortel en ui) met klapstuk en hete bliksem (aardappels met appels, kaneel en uitgebakken spekjes). Wist je dat het gezond is om te kiezen voor seizoensgroente? De natuur zorgt voor voedsel dat precies is afgestemd op het klimaat en omstandigheden. Blijkbaar weet de natuur precies wat de mens nodig heeft. Een heerlijke stevige maaltijd op een regenachtige gure avond gaat er nog altijd bij velen smakelijk in!

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug