Spijsolie

Spijsolie

Amandelolie
Amandelolie is een koudgeperste olie van geroosterde amandelen. Wordt geproduceerd in Frankrijk, noten komen voornamelijk uit Spanje.
Kleur en smaak:
Bleekgeel, uitgesproken amandel geur en een milde amandelsmaak.
Gebruik:
Voor dressings, voor het bruneren van geschaafde amandelen.

Arachideolie, aardnotenolie
Arachideolie is een geraffineerde olie gemaakt van pinda's.
Kleur en smaak:
Lichtgeel en neutraal van smaak.
Gebruik:
Bijzonder geschikt voor frituren en dressings.

Arganolie
Arganolie heeft een nootachtige smaak. In het zuiden van Marokko wordt deze fijne olie gebruikt als traditioneel ingrediënt voor uiteenlopende gerechten. De smaak van Arganolie is het beste te vergelijken is met een combinatie van sesam, vers gebakken brood en geroosterde hazelnoten.

Beukennotenolie
Beukennotenolie van de eerste persing. De olie wordt gewonnen uit de vrucht van de beuk (Fagus sylvatica). Deze olie heeft een goudgele kleur en een delicate nootachtige smaak met een subtiele fruitige noot van het bos. Door de beukennootjes zachtjes te roosteren voor het persen proces komt de smaak beter tot zijn recht. Beukennootjesolie past uitstekend bij paddenstoelen-, groenten-, wild- en visgerechten. Ook soepen, salades, sauzen en pasta’s kunnen zo heerlijk worden verfijnd. De beukenbomen staan door heel Europa. De Europese beuk worden tot 45 meter hoog en kan 300 jaar oud worden. In de maanden september en oktober worden de beukennootjes geoogst. Beukennootolie is een aantal jaren houdbaar zonder ranzig te worden.

Druivenpitolie
Druivenpitolie is olie gemaakt van druivenpitten.
Kleur en smaak:
Geel tot groenachtig en neutraal van smaak.
Gebruik:
Bijzonder geschikt voor frituren en dressings.

Eurekaolie
Eurekaolie bestaat uit:
Druivenpitolie 50%
Maïsolie 20%
Zonnebloemolie 20%
Koolzaad 10%

Hazelnotenolie
Hazelnotenolie is net als amandelolie een van de duurdere oliesoorten welke verkrijgbaar zijn.
Kleur en smaak:
Bleekgeel, krachtige notengeur en de smaak is zeer fijn en delicaat.
Gebruik:
Goed voor gebruik bij groenten in plaats van boter.

Kokosolie
Kokosolie bestaat voor grofweg 90% uit verzadigde plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn zeer ongevoelig voor hitte en oxidatie door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof. Daarom is het van nature langer houdbaar en wordt het minder snel ranzig of giftig tijdens het bakken.
Kokosolie gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën.
Tip:
Wanneer je frituurt met niet-ontgeurde virgin kokosolie, houd dan een maximum frituurtemperatuur aan van 170 °C. Het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie ligt namelijk bij 177 °C en heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie.

Koolzaadolie
Koolzaadolie, ook wel raapolie genoemd, heeft een unieke vetzuursamenstelling. Het bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en de aanwezige meervoudig onverzadigde vetzuren hebben de ideale verhouding. De verhouding tussen linolzuur (omega 6) en alfa-linoleenzuur (omega 3) is namelijk 2:1. De olie is alleen in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar, heeft een neutrale smaak en kan uitstekend gebruikt worden voor roerbakken en als basis voor dressings en sauzen.

Lijnzaadolie
Lijnzaadolie bevat een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Vooral alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur. Lijnzaadolie heeft een sterke smaak en is slechts beperkt houdbaar. Lijnzaadolie mag niet verwarmd worden, maar is uitstekend geschikt om koud te gebruiken, bijvoorbeeld gemengd met yoghurt of kwark, in muesli of als dressing.

Maïsolie
Maïsolie is ontstaan als een bij product van een zetmeel fabricage.
Kleur en smaak:
Goud gele kleur en is neutraal van smaak.
Gebruik:
Zeer geschikt voor cholesterol lage diëten en deze olie is vrijwel overal bruikbaar in de keuken.

Olijfolie
De kleur varieert, afhankelijk van het type en het land van herkomst, van geel tot groen. De geur kan krachtig zijn, maar ook subtiel en de smaak kan uiteenlopen van vrij neutraal, zoals bij gewone olijfolie, tot fruitig en zelfs uitgesproken peperig. Dit is vooral het geval bij ‘extra vierge’ of ‘vierge’ oliën.
Kleur en smaak:
Kleur verschilt van soort tot soort net als de smaak.
Gebruik:
Het rookpunt van olijfolie ligt rond de 210 °C. Olijfolie is daardoor geschikt voor alle keukendoeleinden. Olijfolie van eerste persing, de ‘extra vierge’ of ‘vierge’ kwaliteit, heeft echter zo’n uitgesproken aroma en/of is zo duur dat je er zuinig mee moet omspringen. Je kunt dit type olijfoliën vanwege de fijne smaak het beste koud gebruiken, dus in dressings. Voor bakken, braden en frituren kun je over het algemeen beter een goedkopere olijfolie uit een andere kwaliteitsklasse gebruiken, ook al omdat de karakteristieke smaak van de duurdere oliën bij langdurige verhitting goeddeels verloren gaat.
Je kan dit gebruiken voor bijna alle doeleinden in de keuken, alleen de extra kwaliteiten zijn erg duur en daarom beter om voor dressings en soort gelijken te gebruiken.

Palmolie
De oliepalm is ooit in Indonesië terecht gekomen via een stek uit de Amsterdamse Hortus. Inmiddels is palmolie één van de belangrijkste exportproducten van Indonesië. Het is een tropische, hoge palm. Uit de enorme trossen vruchten wordt de palmolie geperst. Palmolie wordt in Afrikaanse landen, in Indonesië en in Suriname vaak als bereidingsolie gebruikt. In ons land wordt palmolie als basis voor bak- en braadproducten gebruikt.
Eén van de oliepalmproducten is het palmvet. Dit product, dat van zichzelf neutraal van smaak is, wordt in heel veel andere voedselproducten verwerkt: allerlei koeksoorten, brood, repen, sauzen, mixen en soepen.
Palmvet moet verhit worden om vloeibaar te worden. Voor buitensporters en reizigers is palmvet handig, omdat het product in poedervorm meegenomen kan worden en veel langer houdbaar is dan margarines of boter.
Bevat 48% meervoudig onverzadigde vetten.

Raapolie
Raapolie, ook wel koolzaadolie genoemd, wordt gemaakt uit kool- of raapzaad. Raapolie bevat voor het merendeel onverzadigde vetzuren. Deze olie wordt vaak met andere plantaardige oliën, zoals sojaolie, vermengd tot slaolie.
Kleur en smaak:
Gelig van kleur en neutraal van kleur.
Gebruik:
Bakken en frituren, in dressings en voor salades.

Rijstolie, rijstkiemolie
Rijstkiemolie is een bijproduct van rijstplanten en is een van de meest veelzijdige oliën die we als mens kunnen gebruiken. Rijstkiemolie is de olie die uit de kiem en de vliezen van de rijstkorrel wordt gewonnen. Nadat deze rijstolie een stabilisatie-en extractieproces ondergaat wordt de rijstolie zorgvuldig verwerkt om ervoor te zorgen dat de smaak behouden blijft en het de natuurlijke voordelen voor de gezondheid niet verliest.
De zachte smaak van rijstolie werkt als een aanvulling op de meeste gerechten zonder de oorspronkelijke smaak te overweldigen. Rijstolie is van nature bestendig tegen roken bij hoge temperaturen en emulgeert gemakkelijk, hierdoor is rijstolie ideaal voor gebruik in dressings.
Het rookpunt van rijstolie is 250 °C, dit is zelfs nog hoger dan druivenpitolie (248 °C) of arachideolie (160 tot 230 °C). Dit betekent dat zelfs bij de heetste gerechten de rijstolie niet gaat roken of afbreken. Als gevolg zal het eten beter smaken en de kans op aanbakken op de grill of bakplaat is ook drastisch minder.

Saffloerolie
Saffloerolie is een koud geperste olie gemaakt van de zaden van de saffloerdistel. Saffloerolie kan gemengd worden met zonnebloemolie en onder de naam dieetolie worden verkocht.
Kleur en smaak:
Saffloerolie is geel van kleur en heeft een neutrale smaak.
Gebruik:
Dankzij het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is saffloerolie uitermate geschikt voor gebruik in cholesterolverlagende diëten. De olie kan in dressings en mayonaise worden verwerkt, maar leent zich vanwege de hoge prijs minder goed voor bakken en braden.

Sesamolie
Er zijn 2 soorten sesamolie de ene is gemaakt van geroosterde sesam zaadjes en de ander niet.
Kleur en smaak:
Licht tot goud geel en de smaak is nootachtig.
Gebruik:
Voor het bereiden van dressing's voor vervanger van boter voor groenten.

Slaolie
Slaolie kan een mengsel van meerdere soorten plantaardige olie zijn. Meestal wordt hiervoor sojaolie en raapzaadolie gebruikt. Het voorvoegsel "sla" slaat niet op salade maar op het eeuwenoude gebruik om olie uit zaden te slaan.
Slaolie kan praktisch overal voor worden gebruikt, hoewel voor frituren betere alternatieven zijn zoals arachideolie en speciaal frituurolie. Slaolie wordt veelal gebruikt om in te wokken maar ook voor bakken en braden kan deze olie gebruikt worden. Ook als u een dressing wilt maken op basis van olie is slaolie een geschikte optie.

Sojaolie
Sojaolie wordt gemaakt van soja bonen.
Kleur en smaak:
Kleurloos tot gelig van kleur met een neutrale smaak.
Gebruik:
Voor bakken, frituren, roerbakken etc.

Tarwekiemolie
Tarwekiemolie is olie van koud geperste tarwekiemen.
Kleur en smaak:
Bruingeel en een licht nootachtige smaak.
Kleur en smaak:
De olie is bruingeel en heeft een licht nootachtige smaak.
Gebruik
Tarwekiemolie wordt bij voorkeur gebruikt in dressings en koude sauzen.

Walnotenolie
Walnotenolie is gemaakt van niet geraffineerde walnoten, de kwaliteit van de olie is sterk afhankelijk van de noot.
Kleur en smaak:
Heldergeel tot groenig van kleur en heeft een verfijnde noten smaak.
Gebruik:
Is goed voor gebruik van dressing's marinades en voor andere doeleinde zoal's het roerbakken van groenten.

Zonnebloemolie
Zonnebloemolie is een van de meest gebruikte olie's ter wereld.
Kleur en smaak:
Lichtgeel en neutraal van smaak.
Gebruik:
Goed bruikbaar in een cholesterol lage dieet en het rookpunt blijft bij de 200 °C hangen.
De zonnebloemolie hebben wij te danken aan de Spanjaarden die de zonnebloem meebrachten uit Mexico. Destijds werd alleen de waarde als sierplant erkend. Het duurde tot de 19de eeuw voor de olietoepassing ontdekt werd. De kleur van de zonnebloemolie is transparant lichtgeel en het heeft een neutrale smaak.
Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie bevat maar liefst 60 - 65% meervoudige onverzadigde vetten. Dit maakt deze olie bij uitstek geschikt als basis voor koude bereidingen, zoals salades, sauzen en dressings. Zonnebloemolie wordt in de praktijk ook gebruikt voor het frituren van diverse producten. Er kan in gefrituurd worden maar technisch gezien zijn er geschiktere oliesoorten beschikbaar voor frituren zoals arachideolie en frituurolie.

Zelf uit zaad olie persen?

Terug