Sperzieboon

sperzieboon2 (2K)

Sperziebonen (Phaseolus vulgaris) zijn de vruchten van een vlinderbloemige plant. Een typisch kenmerk van de vlinderbloemigen is dat er zich aan de wortel kleine, ronde knolletjes vormen, dankzij symbiose tussen plant en stikstofbacteriën. Stikstofbacteriën bezitten het unieke vermogen om stikstof uit de lucht om te zetten in stikstofvormen die de plant als voedsel kan opnemen. Een deel van de stikstof blijft echter in de bodem achter, waardoor de teelt van bonen in feite bevorderlijk is voor de bodemvruchtbaarheid.
Gezondheid
Ondanks de geringe calorische waarde zijn sperziebonen rijk aan aminozuren, pro-vitamine A, vitamine C en vele vitamines uit de groep B. Daarnaast bevatten ze ook veel anorganische zouten en magnesium.
  Bewaring
Bewaar ze liever niet in de koelkast, omdat ze dan snel slijmerig worden. Op een koele, droge plaats zijn ze ongeveer 3 dagen houdbaar, idealiter verpakt in een papieren zak.
Bereiding
Verwijder de topjes van de bonen. Was de bonen in koud water en breek ze alleen als ze onhandig lang zijn. Ze behouden ongebroken beter hun smaak. Kruiden doe je met bonenkruid, peterselie, dille of basilicum.
Tip
Om de kooktijd te beperken en de voeding- en smaakstoffen zo veel mogelijk te behouden kan je boontjes enkele minuten laten 'schrikken' in een pot kokend water en vervolgens laten uitlekken.

Bron: De Wassende Maan

Terug