Slowfood

De Slowfood beweging komt oorspronkelijk uit Italië. Het duurde even voordat deze trend aansluiting vond in andere landen. Slowfood werd in Nederland in de jaren negentig geïntroduceerd en was daarmee in feite de voorloper van het hergebruik van de vergeten groente. Onder de vergeten groente verstaan we de knollen en gewassen die onze grootouders aten uit armoede, maar die tegenwoordig gepromoot worden door topkoks. Het is daarom interessant de slowfood trend eens nader te onderzoeken. De slowfood volgelingen koken met pure ingrediënten.
De recepten zijn origineel zoals vroeger het eten werd gemaakt. Er wordt gretig gebruik gemaakt van streekproducten en authentieke gerechten.
Belangrijk is dat de ingrediënten met respect voor de natuur worden verkregen. Hiermee worden diervriendelijke en biologische producten bedoeld. Het gaat zelfs een stapje verder. De kruiden komen niet uit een potje, maar uit vers uit de eigen moestuin. Er komt geen kant-en-klaar koopwaar bij kijken. Alles is puur natuur.


Je hebt wat meer tijd nodig om een maaltijd samen te stellen. Vandaar de naam slowfood. Van druktemakerij en stress heeft deze trend geen sjoege. De gerechten worden met zorg bereid, het liefst op de authentieke manier.
Ken je grootmoeders emaille braadpan nog?
Het is de meest geschikte uitrusting voor het bereiden van draadjesvlees. Want als er iets is, wat bij deze beweging hoort, dan is het stoven en sudderen. Voor het koken van slowfood neem je de tijd. Voor het stoofvlees gebruik je het liefst scharrelvlees of vlees van dieren die het goed hebben. De groenten haal je op de markt, bij de biologische kraam. Of je kweekt je groente zelf. Dan weet je zeker dat je te maken hebt met gewassen, puur uit de natuur en niet geteeld op oneigenlijke wijze. Kruiden kweek je in je tuin, zodat je altijd verse peterselie, bieslook, tijm of selderij bij de hand hebt. Je mag natuurlijk zelf je samenstelling bedenken, maar als je het helemaal volgens de volgelingen van de slowfood wilt doen, dan kook je Nederlandse kost.
Recepten?
Ga naar de rubriek Slowcooker.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug