Sjalot

sjalot2 (2K)

De sjalot (Allium ascalonicum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Ze behoort dus tot dezelfde familie als ajuin, knoflook, prei en bieslook. Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (rond of langwerpig) en kleuren (van bruin tot grijs). Bij ons zijn vooral de rode en witte bekend. De sjalot is de meest verfijnde ui. Het woord is afkomstig van de naam van een stad in het oude Palestina : Ascalion. In het Engels heten sjalotten dan ook "scalions".
Bewaring
Bewaar sjalotten op een koele, droge plaats (niet in de koelkast!). Op die manier blijven sjalotten enkele weken houdbaar.
Bereiding
Snijd het uiteinde eraf, verwijder de schil en snijd in ringen op snippertjes. Let op: deze handelingen kunnen je ogen irriteren.
  Sjalot niet te lang en niet te hard meebakken want dan kunnen ze donker worden en een bittere smaak krijgen. Je kan uien in recepten vervangen door sjalotjes. Ze hebben een iets verfijndere smaak. Je kan ze gebruiken om te fruiten, in salades, bij groenten en ovenschotels. Vervang echter sjalotjes niet door uien, want dan verliest het gerecht zijn verfijnde smaak.
Voedingswaarde / Gezondheid
Sjalotten bevatten veel vezels, koolhydraten en vitamine C. Ze zijn beter verteerbaar dan uien. Uien en sjalotten staan bekend als pittige smaakmakers maar worden ook al sinds mensenheugenis geneeskrachtige eigenschappen toegedicht.

Bron: De Wassende Maan

Terug