sint-jakobsschelpen

sint-jakobsschelpen zijn schelpdieren. De Franse benaming coquilles wordt ook veel gebruikt. Je kunt ze nu vers uit Frankrijk krijgen. Men zegt dat ze in deze periode tot april het lekkerst zijn, maar ze waren al in september vers verkrijgbaar uit landen als Noorwegen, Ierland, IJsland en Engeland. Ze worden voor 70% gekweekt. Dat is maar goed ook omdat de schelpen met uitsterving bedreigd werden, veroorzaakt door te intensieve bevissing. Ze zijn over het algemeen niet goedkoop, maar je hebt er in principe dan ook niet veel van nodig. sint-jakobsschelpen hebben wit spiervlees. Het vlees heeft een nootachtige smaak en veel liefhebbers willen daar geen additieven aan toevoegen om de smaak zoveel mogelijk intact te houden. Bewaar de schelpen niet te lang maar eet ze bij voorkeur vers op de dag van aankoop. Ze zijn hooguit twee dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze warm en koud eten. Gebruik ze als smaakmaker in salades of serveer ze naturel als voorgerecht. Je kunt het witte vlees bakken, grillen of stoven. Doe er niet te lang over, dan worden ze taai. Je kunt het witte vlees eten, maar ook het oranje kuit is eetbaar. Juist dat kuit wordt gezien als delicatesse. Niet alle sint-jakobsschelpen hebben het oranje kuit en als ze het wel hebben, merk je dat meestal wel aan de prijs. Het is alleen verkrijgbaar bij een speciale soort en daar zul je nog even op moeten wachten, want deze soort is uitsluitend in de periode februari en maart verkrijgbaar. Tot die tijd kun je gerechten uitproberen met de goedkopere soorten.

Bron: Culinaire nieuwsbrief


sint-jakobsschelpen

Ga je sint-jakobsschelpen kopen? Dit moet je weten

Wie sint-jakobsschelpen denkt, denkt feestdagen. Wat niet iedereen weet, is dat onze vissers sint-jakobsschelpen vooral van januari tot einde maart bovenhalen. Die ruwe zeebonken weten wat ze doen: tot en met maart zijn coquilles opperbest. Daarna is het seizoen onherroepelijk voorbij. Het paaiseizoen begint en het is weer wachten tot september voor de delicieuze sint-jakobsschelpen opnieuw in de winkel liggen.
De beste sint-jakobsschelpen komen uit noordelijke wateren, het vlees is iets vetter en daardoor ook smakelijker. Met sint-jakobsschelpen uit onze vishavens zit je dus helemaal goed.

Hoe sint-jakobsschelpen openen?
Het schoonmaken is best makkelijk. Je zal versteld staan van de smaak van een verse sint-jacobsvrucht.
Houd de schelp vast met de platte kant naar boven.
Wrik met een kort mes tussen beide schelphelften om een kleine opening te maken.
Snijd met een buigzaam lemmet langs de binnenkant van de platte schelphelft de sluitspier door.
Snijd onder de grijze buitenste rand om de witte spiermassa en het oranje koraal los te maken.
Reinig de noot onder koud stromend water en dep goed droog. Verse sint-jakobsschelpen kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.

sint-jakobsschelpen bakken of grillen doe je zo
sint-jakobsschelpen bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is bovenal een heerlijke smaakmaker in vissauzen.

Hoe sint-jakobsschelpen bakken?
Verhit een ruime hoeveelheid olie en boter in een antikleefpan.
Bak de drooggedepte sint-jakobsschelpen goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal. De kern wordt zo zacht gegaard, maar blijft glazig. Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
Haal meteen uit de pan en dien op.

Hoe sint-jakobsschelpen grillen?
Smeer de sint-jakobsschelpen lichtjes in met olie.
Leg ze op een hete grillpan. Zo krijgen de sint-jakobsschelpen mooie streepjes. Bak ze goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer ⅓ van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal.
Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
Haal meteen uit de pan en dien op.

Zin in een zalige carpaccio? sint-jakobsschelpen lenen zich perfect
Op zoek naar een verfijnd en eenvoudig voorgerecht met sint-jakobsschelpen? Een carpaccio is ideaal, want ook rauw smaken ze fantastisch. Serveer er een vinaigrette van olijfolie, citroensap, peper en zout erbij en laat ze smelten op je tong.

Gebruik verse sint-jakobsschelpen
Dep ze droog en snijd ze met een scherp mes in flinterdunne ronde plakjes van zo’n 2 millimeter dik.
Schik de plakjes op het bord. Leg bijv. een plakje in het midden van een koud bord en de overige in cirkels errond, elkaar lichtjes overlappend.
Kruid met wat peper en (grof) zout.
Druppel er een beetje olijfolie en wat citroensap over.
Serveer meteen.
Recepten zien?

Bron: VLAM - VIS - Very Important Selection

Terug