Sharonfruit

sharonfruit (4K)

Wat is sharonfruit?
Sharonfruit is familie van het kakifruit, maar dan zoeter. Sharonfruit is altijd eetrijp en 100% pitvrij. Stevig of zacht, de vrucht smaakt altijd heerlijk zoet en fris. In de winter komt Sharonfruit uit Israel (okt-mrt) en in de zomer uit Zuid-Afrika (mei-aug).
Bewaar Sharonfruit op de fruitschaal of, voor een langere houdbaarheid, in de koelkast.

Sharonfruit dankt zijn naam aan de Sharonvallei in Israël, waar deze vrucht van oktober tot maart geoogst wordt. De vrucht groeit aan vijftien meter hoge bomen. Sharonfruitbomen hebben zon nodig, maar niet té hoge temperaturen. Daarom wordt het fruit in de winter (van oktober tot en met maart) uit Israël gehaald en in de zomer uit Zuid-Afrika (van mei tot en met augustus). In april en september is sharonfruit moeilijk of niet verkrijgbaar.

Sharonfruit is een verbeterde kakisoort – een vruchtenfamilie die zijn oorsprong kent in China.
Daar wordt het fruit al eeuwenlang geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.
Er wordt van gezegd dat het, gekookt, diarreeklachten remt en gedroogd kan helpen bij problemen met de luchtwegen of een droge hoest. Het sap wordt zelfs gebruikt tegen hoge bloeddruk.
De oude Grieken noemden de vrucht het ‘fruit van de goden’.

Sharonfruit wordt vaak verward met kaki. Begrijpelijk, want de vrucht is wel familie van de kaki (ook wel bekend als persimmon). Het veel zoetere sharonfruit bevat echter geen pitten en hoeft niet te rijpen, zoals de kaki. Als een kaki nog hard is, smaakt hij enorm wrang en bitter. Dat komt door de hoge dosis tannine (looizuur) die in de kaki zit. Sharonfruit bevat amper tannine en ligt altijd zoet en eetrijp in de winkel. Het smaakt heerlijk zoet, ook als hij nog hard is!

Bron: Sharonfruit

Terug