Scones

Oorspronkelijk komen ze uit Schotland, die kleine broodjes die eigenlijk ook in Nederland niet meer zouden mogen ontbreken bij de High Tea en ook gewoon lekker zijn bij de koffie. De scone is reuze populair in Engeland, Ierland, Australië, Ierland en Canada, maar wint ook steeds meer populariteit in de Europese landen, vooral in de Scandinavische landen. In Engeland worden ze gebruikelijk gegeten met clotted cream (een soort half stijve, ongezoete room) en jam. Het woord scone is voor het eerst in een Schots gedicht uit 1513 gevonden. Er zijn in de tussentijd veel verschillende soorten scones. Oorspronkelijk had de scone het model van een klein, rond en plat broodje. Het werd gebakken boven een haard of open vuur. Ze bestaan nog steeds, maar worden nu 'bannock' genoemd.   Toen het bakpoeder werd uitgevonden, werden de scones in kleinere vorm in de oven gebakken en bestond het ronde broodje zoals we hem nu nog steeds kennen. In Engeland zijn de scones bijna overal verkrijgbaar bij de bakker en in de supermarkt. Naast de ronde vorm is de scone ook verkrijgbaar in andere vormen (driehoekig, vierkant). Scones worden traditioneel met tarwe, gerst of havermout gemaakt. Er zijn hierop vele variaties gekomen, bijvoorbeeld scones met rozijnen, krenten, kaas of fruit. Er zijn dan ook hartige en zoete scones. In Engeland en Schotland eten ze graag de zoete scones met clotted cream, jam, honing en vers fruit. In Australië eten ze graag pompoenscones. Probeer zelf uit of je voorkeur uitgaat naar de hartige of zoete versie van de scone.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug