Schelvispekel

Schelvispekel

Schelvispekel is het vloeibaar erfgoed van Vlaardingen. Het is ontstaan in de tijd van de VOC toen het gebruikelijk was dat Vlaardingers hun haring ruilden met specerijen. In de kombuizen van de haringloggers waren altijd brandewijn en specerijen te vinden. Wanneer de Vlaardingse vrouwen hun mannen vroegen wat daar onder in het schip stond, antwoordden zij steevast: "pekel". In de wintermaanden vingen de vissers geen haring maar schelvis. De schuilnaam voor hun brandewijn was snel gevonden: Schelvispekel.
Van Toor startte rond 1900 met de produktie van Schelvispekel.
Vandaag-de-dag is het de enige historische vissersdrank die Nederland kent. Nog altijd wordt Schelvispekel gemaakt van eigen gestookte brandewijn en kruiden die twee maanden lang trekken in stenen trekpotten. Het kruidenextract wordt vervolgens gemengd met de brandewijn en suiker. Schelvispekel is heerlijk om puur te drinken, maar ook 'on the rocks', 'in de mix' of in appeltaart is het niet te versmaden. En drupje in een kopje thee is verslavend lekker.

Terug