Kies voor rijst

Weet je niet wat je vanavond op tafel moet zetten? Kies dan deze dag eens voor een rijstgerecht. Rijst staat op nummer 1 van de lijst met wereldvoedsel. Het wordt in alle landen van de aardbol gegeten. Natuurlijk is de Aziatische keuken bekend om de rijstspecialiteiten, maar ook Europese landen kennen hun traditionele rijstgerechten. Denk maar eens aan de paella uit Spanje, de Italiaanse risotto en onze eigen oer-Hollandse rijstepap.
Je kunt veel kanten op met rijst. Serveer er een groene of rode curry bij. Je kunt in elke supermarkt een lekkere boemboe kopen. Een boemboe is een kant-en-klaar kruidenmengsel. Er zijn verschillende soorten. Je gebruikt ze met groenten, vis, vlees of tofu. In een mum van tijd heb je een authentiek gerecht uit Thailand, Vietnam, Indonesië of ander Aziatisch land op tafel. Of maak met risottorijst een Italiaans gerecht. Risottorijst heeft een ronde korrel die veel vocht opneemt.
Het is een heerlijk alternatief voor de traditionele pastagerechten. Heb jij je dit jaar voorgenomen op je lijn te letten? Kies dan voor zilvervliesrijst. Deze ongepelde rijst geeft snel een verzadigd gevoel. Je moet hem wat langer koken, maar voor de ongeduldige kok is er gelukkig ook zilvervliesrijst in een snelkook variant verkrijgbaar. Vegetariërs kunnen ook veel gemak van rijst hebben omdat het uitstekend te combineren is met alle denkbare groenten en bonen of paddenstoelen. Rijst is een graangewas. Het wordt in de tropen en subtropen verbouwd en dan vooral in Oost- en Zuidoost-Azië. In Nederland kiezen we vooral voor de pakken rijst in de supermarkt. Deze rijst is in de fabriek dusdanig voorverwerkt dat hij in enkele minuten gaar is en gegeten kan worden. Bewaar deze pakjes droog en donker. Dan blijft deze rijst heel lang houdbaar. Het is erg handig om altijd een pakje rijst op voorraad te hebben.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug