Ricotta

Ricotta is een zachte Italiaanse kaas die wordt gemaakt van koeien-, schapen-, geiten- of buffelmelk. Hij heeft een korrelige textuur en een milde, wat zoete smaak. Ricotta is een eeuwenoude Italiaanse uitvinding. Sicilianen zeggen dat zij de kaas hebben uitgevonden, maar Romeinen claimen dat ricotta in de omgeving van hun stad is ontstaan. Inmiddels wordt ricotta op verschillende plekken in Italië gemaakt. De naam betekent 'opnieuw gekookt' en verwijst naar de traditionele bereidingswijze: om ricotta te krijgen, brachten de makers het waterige vocht dat overbleef na het maken van kaas (de 'wei') opnieuw aan de kook met verse melk. Ricotta is zacht en kruimelig, een beetje zoals de kwarkachtige hüttenkäse Deze ricotta look-a-like is geliefd bij mensen die willen afvallen. Dat heeft te maken met het lage vetgehalte per 100 gram (4,3%), dat van ricotta ligt hoger (15%). Maar dat is nog altijd stukken lager dan de kaas waarmee ricotta vaak wordt verward: mascarpone (42%).
Bewaren
Ricotta kun je het beste in de eigen verpakking in de koelkast bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Na opening blijft ricotta 2 - 4 dagen goed.

Bron: Spar

Terug