Radijs

radijs (2K)

Radijs (Raphanus sativus var. sativus) is de wortel van een plant die behoort tot de familie van kruisbloemigen. Het zijn ronde, rode knolvormige groenten. Er bestaan ook tweekleurige en witte radijzen. Deze groente is afkomstig uit China en was ook al bekend bij de Egyptenaren en Romeinen. Radijzen hebben een pittige smaak, maar kunnen ook zacht smaken. Radijsjes hebben een laag calorie - gehalte en bevatten zeer veel water. Gelukkig bevatten ze ook veel kalium, vitamine C en vezels. Omwille van de hoge vochtigheidsgraad kunnen ze niet goed bewaard worden. Ze worden snel glazig of zwart vanbinnen. Radijzen met loof zijn een paar dagen in de koelkast houdbaar in een geperforeerde plastic zak. Zonder loof zijn ze langer houdbaar. Zijn de radijsjes wat slap geworden, leg ze dan een uurtje in koud water en ze zijn weer knapperig. Radijzen worden vaak als borrelhapje gegeten of op de boterham met platte kaas, maar zijn ook erg lekker in de keuken: gekonfijt met wat boter en suiker, of verwerkt in een ragout zoals raapjes. Radijs past perfect bij rood vlees, gehakt, karbonaden en ook bij gebakken vis. Aangezien de radijs eigenlijk een verdikte wortel is, is het verse loof van de radijs perfect eetbaar in b.v. soep of aardappelpuree.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug