Raapstelen

raapstelen2 (2K)

Als de lente begint en dan is het tijd voor raapstelen, een pittige groente die vooral rauw, maar ook wel gekookt kan worden gegeten. Rauw doen de stelen en blaadjes het goed in een stamppot. De jonge raapstelen kunnen dus ook (kort!) gekookt worden. Het is wel een nitraatrijke groente dus verwarm hem niet meer dan één keer. Heb je geen idee wat je met raapstelen kunt doen? Klik dan eens hier. Je kunt raapstelen verwerken in een frisse lente salade (lekker met gekookt ei en tomaat). Je kunt er ook soep van maken. Dat is weer eens wat anders. Raapstelen hebben een beetje het uiterlijk van jonge spinazie of rucola. Ze worden los of in bosjes verkocht. Je kunt ze misschien niet in elke supermarkt vinden, maar vraag er eens naar bij de groentespeciaalzaak. Er zijn groene en gele exemplaren te koop. Er is ook een grove versie te koop. Deze wordt Namenia genoemd. Bereid ze bij voorkeur zo vers mogelijk (op de dag van aankoop). Wanneer je ze wilt koken, moet je iets meer meenemen, want deze groente slinkt bij warme bereiding, vergelijkbaar met spinazie. Kook ze niet langer dan vijf minuten. In Brabant noemen ze raapstelen ook wel ‘keeltjes' en ook de naam ‘bladmoes' verwijst naar raapstelen. Dit is handig om te weten als je veel recepten wilt verzamelen van deze groente die lange tijd geleden veel vaker werd gegeten en nu toch wel tot de vergeten groente behoort. Dat is jammer, want het is een gezonde, ijzerrijke groente vol vitamine C.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug