Quinoa

Quinoa

Er duiken steeds meer gerechten op met het ingrediƫnt quinoa. Je spreekt het uit als kien-wa. Tijd om deze zaden eens onder de loep te nemen. Het zijn namelijk zaden, en het is geen graansoort, zoals gierst waar het op het eerste gezicht op lijkt. De zaden bevatten veel eiwitten en geen gluten. Dit laatste maakt ze bijzonder geschikt voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie). Je kunt quinoa gebruiken als ontbijt, in salades en bij het avondeten (ter vervanging van rijst, couscous of pasta). Quinoa is een pseudograan. Dat wil zeggen dat het geen graan is, maar het wordt wel zo gebruikt. Het zijn zaden van de quinoa plant. Deze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en voornamelijk uit Peru, Colombia, Bolivia en Ecuador. De zaden bevatten veel voedingswaarden: langzame koolhydraten, eiwitten, vetten (waarvan 82 procent uit onverzadigde gezonde vetten), mineralen, vitamines en vezels. Je maakt het klaar door het te koken of te stomen. De zaden moeten wel eerst gewassen worden in een keukenzeef. Dat wassen is nodig omdat de zaden bedekt zijn met een natuurlijke beschermlaag, genaamd saponin. Dit smaakt erg bitter, maar je kunt het er dus eenvoudig af wassen. Tegenwoordig kun je quinoa echter overal kant-en-klaar voor gebruik kopen en is het wassen van de zaden helemaal niet meer nodig. quinoa wordt in meerdere soorten verkocht in natuurwinkels en je ziet nu ook steeds meer verpakkingen in de schappen van de supermarkt staan. Zogezegd kun je alle gerechten waarin pasta, rijst of couscous verwerkt wordt vervangen voor quinoa. Maar je kunt de zaden ook verwerken in taarten en gebak. Er is rode, witte en zwarte quinoa. De witte komt het meest voor. Zwarte quinoa is iets knapperige dan de witte. Er worden ook steeds meer producten van de zaden verkocht, zoals meel, spaghetti, vlokken en crispbread, wat de variatie met quinoa nog meer ten goede komt.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug