Prosecco

Het is misschien wel een van de laatste dagen dat het nog mogelijk is in de zon van je glaasje prosecco te genieten. Eerstdaags zullen we weer binnen ons vertier moeten zoeken. Prosecco is heel populair geworden en op menig borrel, receptie, bruiloft of feest niet meer weg te denken. Prosecco is een Italiaanse (half) mousserende wijn, en wel afkomstig uit de regio Conegliano Valdobbiadene. Het ligt op 50 kilometer afstand van Venetië. Prosecco heeft een lange geschiedenis. De Romeinen dronken al prosecco maar noemden het Puccino. Het was wijn van hetzelfde druivenras als prosecco. De eerste vondst die duidt op de fabricage van prosecco en de naam erbij vermeld, is in een uitgave uit 1772 van Giomale d’Italia. Het was een van de vele soorten wijn die uit bovenvermelde streek werd gemaakt. Door de jaren heen zijn de makers van prosecco zich zo gaan specialiseren in deze ene wijnsoort, dat alleen de prosecco nog overbleef. In 2009 kreeg prosecco de status DOCG waarmee de naam prosecco wordt beschermd. Aan de status hangen strenge regels, wat de consument verzekert van een bepaalde kwaliteit. Voor prosecco wordt de Glera druif gebruikt, dat is de officiële naam van de prosecco-druif. De wijn kan als vino frizzante of spumante worden gemaakt. Spumante is de Italiaanse benaming voor mousserende wijn. Frizzante houdt in dat de wijn half mousserend is. Prosecco wordt koud gedronken als aperitief of bij vis of salade. Hij wordt vaak gekozen als (goedkoper) alternatief voor champagne, hoewel de smaak en karakter van prosecco niet met champagne te vergelijken is. Er zijn meerdere soorten prosecco. Het meest populair in ons land is de frizzante, hoewel het grootste deel van de productie van prosecco de spumante is. Daarnaast zijn er de prosecco spento en prosecco tranquillo. Het zijn prosecco’s zonder koolzuur en ze worden eigenlijk alleen in Italië zelf verkocht. Cartizze prosecco is de duurste van alle soorten. Prosecco wordt ook in mixen en cocktails verwerkt.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug