Pompoenen inmaken

Pompoenen inmaken

Pompoenen wecken

De pompoen behoort tot dezelfde familie als de meloen en de komkommer. Er bestaan tientallen pompoensoorten, die men afhankelijk van de houdbaarheid opdeelt in zomerpompoenen en winterpompoenen.

Wecken (inmaken) van pompoenen
Wecken van pompoenen kunt u het beste doen door deze in stukken te snijden. Ze net niet gaar te koken en dan te wecken in een weckpot met zuiver water. Weck de pompoenen op 100 °C gedurende 50 minuten. Weck geen pompoensoep. Dat wil nog wel eens mislukken.
Zomerpompoenen worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. Hun houdbaarheid is hierdoor echter beperkt. De bekendste varieteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson.
De echte pompoen heeft het uitzicht van een grote courgette en zijn schil is groen met witte strepen.
De patisson wordt omwille van zijn speciale, platte vorm soms ook keizers- of bisschopsmuts genoemd. De schil is bleek van kleur en minder zacht dan die van de courgette.
Van de winterpompoenen vinden we bij ons vooral de reuzenpompoen en de Hokkaidopompoen terug. De vruchten worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Hun dikke, harde schil is niet geschikt voor consumptie.

Er bestaan talrijke varianten van de reuzenpompoen, gaande van de ‘Rode Centaar’ met een gewicht tussen de 4 en 20 kg, over de ‘Dikke Gele Parijse’ met een diameter van ca. 35 cm en een gewicht tussen de 15 en 50 kg, tot de ‘Atlantic giant’ die de grootste pompoen ter wereld levert met een gewicht tot 250 kg. Op vele plaatsen worden er overigens wedstrijden georganiseerd in dit verband.
De Hokkaidopompoen (of Japanse pompoen) weegt slechts 1 tot 2,5 kg maar is wel veel lekkerder en voedzamer dan zijn grote soortgenoten. De Hokkaidopompoen bestaat in een groene en oranje varieteit en is perfect te telen in ons klimaat.
Verder is er nog de zogenaamde spaghettipompoen. Deze varieteit heeft dezelfde bewaarmogelijkheden als winterpompoenen maar de schil is minder hard. De smaak van het vruchtvlees is vergelijkbaar met die van zomerpompoenen, terwijl de structuur ervan draderig is (vandaar de naam).

Aankopen
Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat van uitzicht moeten zijn. Winterpompoenen worden best gekocht met een intacte steel.

Goedkoop aanbod
Veel pompoenen worden door boeren of prive personen aangeboden voor een kleine prijs. Zorg dat je pompoenen koopt en geen pronk appels (deze kan je niet bereiden maar kan je gebruiken om de tafel mooi te versieren).

Hoe schil je een pompoen?
Je hebt een erg scherp mes nodig om hem te snijden.
Van binnen moet je alleen het gele gedeelte (vruchtvlees) gebruiken.
De pitten verwijder je of je droogt ze om pompoenpitten te eten of volgend jaar weer pompoenen ze zaaien.
Het werkt hetzelfde als met een meloen; dat kent u waarschijnlijk wel.
De schil kunt u het beste op deze manier snijden (snij met de beweging ‘van u af’ en natuurlijk weer met een scherp mes)
Daarna snijd u de pompoen gewoon in blokjes
Wil je heel gemakkelijk pompoenen bereiden zonder dat gevaarlijk schilwerk?
Kijk dan hier.

Bewaren van pompoenen
Zomerpomp oenen hebben een beperkte houdbaarheid. Winterpompoenen daarentegen kunnen afhankelijk van de varieteit 2 tot 6 maanden worden bewaard.
Bewaar winterpompoenen bij een temperatuur van 10 tot 15 °C.
Zorg dat de steel niet beschadigd is en verwijder eventuele restjes aarde.
Eens de pompoen aangesneden is, kan u het vruchtvlees nog enkele dagen in de koelkast bewaren of kan u het invriezen in onmiddellijk bruikbare porties.

Bereiding van pompoenen
De meeste zomerpompoenen kunnen met schil en al worden gegeten.
Zeer rijpe exemplaren kunnen het best worden geschild en van zaden ontdaan worden.
Bij winterpompoenen wordt de schil doorgaans verwijderd, net als de pitten en de vezels.
Spaghettipompoen moet in zijn geheel worden gekookt: breek de steel af en prik twee gaatjes in de schil met een metalen staaf.
Zo kan het kookvocht tot binnenin de pompoen doordringen.
Kook volledig ondergedompeld in lichtgezouten water gaar in ongeveer 35 minuten.
Controleer of het vruchtvlees gaar is door in de pompoen te prikken.
Als u weinig weerstand voelt, is de pompoen gaar.
Laat de vrucht even uitlekken en snijd dan doormidden.
De zaden die wat hard zijn, kan u verwijderen.
Schraap de draden er met een vork uit.

Bron: Weckenonline

Terug