Pompoen

pompoen (3K)

Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een zeer oud cultuurgewas, afkomstig uit Zuid-Amerika en Aziƫ. Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. De meeste zomerpompoenen kunnen met schil gegeten worden. Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Pompoen

De pompoen behoort tot de zeer grote familie van de komkommerachtigen. Tot deze familie behoren ook de meloen, augurk, komkommer, patisson en courgette. Pompoenen zijn te delen in winter- en zomerpompoenen. Winterpompoenen zijn volgroeid, hebben een dlkke leerachtlge schil en zljn lang houdbaar, ze zijn er in tal van formaten en kleuren. Zomerpompoenen worden in een jong stadium geoogst en hebben een dunne schll. Ze zijn kort houdbaar. De courgette en de patisson behoren tot de zomerpompoenen. Pompoenen hebben geen uitgesproken smaak. Om deze redenen combineren ze goed met tal van andere groenten en krulden. Soepen, sauzen, stoofschotels, compote, zoet-zuur en jams behoren allemaal tot de mogelijkheden met pompoen.

Bewaren

Wanneer u een pompoen in parten koopt of zelf snijdt, bewaar ze dan niet langer dan 2 dagen. Verwijder de pitjes en het draderige gedeelte en verpak de parten in plastic folie. Hele pompoenen zijn houdbaar van twee weken tot maandenlang, afhankelijk van de soort.

Deze zomerpompoenen zijn op een koele plaats zeker twee weken houdbaar. Pompoenen worden onder meer aangevoerd uit Frankrijk, Zuid. en Midden-Amerika en uit eigen land.

Gebruik

Alle pompoensoorten hebben met elkaar gemeen dat ze een vrij neutrale smaak hebben. De groente combineert daarom goed met ui, knoflook en kerrie en met verse kruiden zoals peterselie, dille, tijm of basilicum.

Pompoenen worden voor gebruik gehalveerd, de pitten en het draderige gedeelte worden verwijderd en de Vervolgens wordt de pompoen in stukjes gesneden. De kooktijd is ongeveer 15 - 20 minuten.

Voedingswaarde

De pompoen levert per 100 gran 36 kcal/150 kJ, 15 mg vitamine C en veel B-Caroteen of pro-vitamine A en ijzer.

Gebruiksmogelijkheden

  • Pompoensoep
  • Pompoenpuree met geraspte kaas in de oven.
  • Pompoen stoven met ui en linzen.
  • Pompoen inmaken.
  • Pompoenjam
  • Zoete pompoenkoekjes van gare blokjes pompoen en dik pannenkoekenbeslag, lekker met poedersuiker.
  • Blokjes pompoen stoven met stukjes kipfilet, prei en kerriepoeder.

Terug