Polenta

polenta (3K)

In Noord-Italië hadden ze het vroeger niet rijk. De mensen die geen geld hadden om brood te kopen, voedden zich met een puree uit maïsmeel en water: la polenta. Inmiddels is het een zeer populair gerecht in Italië en het is erg trendy het je gasten voor te zetten. Polenta kun je in de supermarkt kopen. Je moet dit product zoeken tussen de rijst en de pasta. Deze polenta is snel klaar te maken, want je hoeft hem alleen even te koken of op te warmen. Echte polenta maak je zelf. Je hebt een diepe pan met een dikke bodem nodig. Voor het roeren gebruik je bij voorkeur een houten pollepel. Gebruik tussen de 200 en 300 gram vers gemalen maïsmeel en voeg dit langzaam, al roerende, toe aan een liter water met 12 gram zout. Hoe meer maïsmeel je gebruikt, des te steviger de polenta wordt. Je hebt geduld nodig, want het duurt ongeveer een uur voordat de polenta gaar is en los laat van de pan. Laat de polenta op een houten plank een paar minuten afkoelen. Daarna kun je het in dikke plakken snijden. Polenta eet je altijd bij iets, want op zichzelf is het nogal smakeloos. De plakken polenta kun je frituren, grillen of gratineren (met laagje kaas) in de oven. Je kunt hem serveren met een (tomaten)saus of je eet hem direct na bereiding bij een stoofpotje. Polenta is heel veelzijdig en als je van afwisseling houdt, een prima alternatief voor aardappels, rijst, of pasta. Het ligt nogal zwaar op de maag, en daarom past polenta het beste bij herfst- en wintergerechten. Polenta smaakt bijvoorbeeld prima bij (gestoofde) wildgerechten of wildragout.

Bron: Culinaire Nieuwsbrief

Maïs(gries)meel of wordt gemaakt door gedroogde maïs te pletten. Het varieert in kleur van wit tot heldergeel, en in textuur van heel fijn tot vrij grof. Het wordt verkocht in supermarkten en reformzaken.
Maïsgriesmeel is een prima bron van koolhydraten, voedingsvezels, vitamine B en ijzer.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Terug