Pluimvee

Wat valt er nu precies onder pluimvee? Het zijn de kip, kalkoen, tamme gans, tamme eend, kwartel en parelhoen. Een ander woord voor pluimvee is tam gevogelte. Kip is het meest gegeten van alle soorten pluimvee. Het wordt dan ook niet voor niets het meest veelzijdige stukje vlees genoemd. Kip kun je kopen als piepkuiken en als (maïs- of scharrel-)braadkip. En verder wordt de kip in allerhande onderdelen verkocht, zoals de kippenbout, kippenpoot, kipkarbonade, kippendij, kipdrumstick en kippenvleugen (chickenwings). Zoek je een stukje mager pluimvee, dan is kalkoen borstvlees een goede keuze. Het vlees van de kalkoen heeft een lager vetgehalte dan kipfilet. Dat maakt de bereiding iets preciezer, want het vlees wordt snel droog. Je kunt ook een hele kalkoen bereiden. Meestal gebruikt men daar de oven voor.   Een kalkoen kan een behoorlijk groot gebraad worden en daarom is het vooral geschikt als er veel eters aan tafel komen. Parelhoenvlees is de magerste onder de pluimveedieren. Het vlees is zeer vetarm, eiwitrijk en toch vol vitaminen en mineralen. De smaak van parelhoen is verfijnd. De poelier biedt parelhoenvlees meestal in de vorm van parelhoenfilet aan, maar daarnaast ook borstfilet en bouten. Eendenfilet is ook verkrijgbaar bij de poelier. Het is van de tamme eend. Het vet hoor je aan het vlees te laten, want dat houdt het sappig. Snijd de huid kruislings in voor het bakken, zodat het vet tijdens het bakken er uit kan lopen. Het vetrandje om het vlees zal dan lekker knapperig worden en het vlees extra lekker maken. Naast eendenfilet verkoopt de poelier ook eendenbouten en eendenrollade.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug