Pitabroodjes

De pitabroodjes, ook wel shoarmabroodjes genoemd, zijn in Nederland behoorlijk ingeburgerd. En we gebruiken ze allang al niet meer om ze te uitsluitend te vullen met shoarmavlees. Het is een heel handig broodje dat zich goed laat vullen met tal van andere ingrediënten. Naast de gewone witte pitabroodjes zijn er nu ook bruine, volkoren en biologische pitabroodjes verkrijgbaar. De naam voor het broodje, pita, wordt vooral in Nederland, België en Griekenland gebruikt. Een Grieks pitabroodje wordt vooral gevuld met gyros. In Israël heet het broodje pitta en in Turkije kennen ze het als pide. Het pitabroodje smaakt het lekkerst als het warm wordt gegeten. Men zegt dat de Bedoeïenen het broodje hebben uitgevonden. Bedoeïnen zijn de Arabische woestijnbewoners (nomaden) in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zij bakten het brood voor het avondeten uit graanpoeder en water in open vuur.   Deze nomaden bewaarden de melk van hun schapen in schapen- en rundermagen, waar het na langer verblijf tot een soort yoghurt werd. Het is daarom dat in bepaalde landen en culturen het pitabrood veel met yoghurt wordt gecombineerd. Je kunt pitabroodjes vullen met alle soorten vlees, meestal gemalen of in reepjes gesneden. Dit kun je weer combineren met groente of rauwkost. Je kunt er vegetarische broodjes mee maken, zoals het te vullen met falafel. Je kunt er heel eenvoudig een tosti mee maken of een broodje gezond. Pitabroodjes worden over het algemeen voor gebruik even opgewarmd. Het lekkerst worden ze als ze een beetje nat gemaakt worden en dan onder de grill, in de oven of in de broodrooster worden verwarmd. Je snijdt ze eenvoudig open door met de punt van een scherp mes in de rand een inkeping te maken en van daaruit in een halve cirkel het broodje (rustig en met aandacht) open te snijden.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug