Pinksterbrood en pinksterkoeken

Het weekend van Pinksteren. De meesten van ons vieren het met een weekendje weg, festivalbezoek of het bezoeken van markten en woonboulevards. Maar wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? Pinksteren is afgeleid van het Griekse 'pentekoste' en dat betekent vijftig. Het wordt gevierd 10 dagen na Hemelvaart en 50 dagen na Pasen. Tijdens Hemelvaart ging Jezus naar de Hemel, maar hij beloofde zijn leerlingen niet in de steek te laten. Op Eerste Pinksterdag hoorden gelovigen een stormgeluid en zagen ze vlammen boven hun hoofd verspreidden. Op dat moment wisten ze dat Op dat moment wisten ze dat God hun de Heilige Geest had geschonken. Plots konden de volgelingen in allerlei vreemde talen praten en vertelden ze iedereen over Gods grote daden. 3000 mensen werden overtuigd en sloten zich diezelfde dag nog aan. Tweede Pinksterdag werd een uitgebreid feest gevierd om de geboorte van de kerk te vieren.   Culinair heeft Pinksteren geen landelijke tradities. Het pinksterbrood is er wel eentje in bepaalde regio's. Het pinksterbrood lijkt op de Duivekater, een zacht en zoet wit brood, waarin eieren, melk, citroen, kaneel en suiker zijn verwerkt. Dit zoete brood hoort aan de pinkstertafel te worden gegeten met een dikke laag roomboter erop en verder niets. Tot begin 20ste eeuw kregen kinderen in Riethoven, Dommelen en Westerhoven pinksterkoeken van de scholen waar de kinderen op zaten. Het hoofd van de school las de namen van de gezinnen voor die recht op de koeken hadden tijdens een toespraak van de burgermeester. De koeken hadden de vorm van langwerpige krentenbroodjes. Ze werden na het noemen van de namen door een veldwachter aan de gezinnen uitgereikt.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug