Pilaf

pilaf (2K)

Pilaf is een gerecht wat bereidt wordt uit een graansoort, voornamelijk rijst, maar het kan ook gerst, gort of iets anders zijn. Het is geen gerecht op zich, maar meer een manier van bereiden. De bereiding heeft veel weg van de Italiaanse risotto. Je fruit de rijst namelijk hier ook eerst in olie of andere vetstof. Daarna laat je de rijst onder toevoeging van bouillon gaar smoren. Pilaf is meestal de basis voor een eenpansgerecht, maar je kunt het ook als bijgerecht serveren. Wie de uitvinder is van pilaf? Het woord is waarschijnlijk afkomstig van het vroegperzische woord pilau. Veel mensen zijn van mening dat het oorspronkelijk uit Turkije komt. Het is een basis in ieder geval voor veel gerechten uit de Turkse, Roemeense, Hongaarse, Griekse en Slowaakse keuken. Je kunt pilaf als basis voor veel verschillende soorten gerechten gebruiken. Met groente en eventueel (geiten)kaas maak je er een vegetarische maaltijd van. Kip, lamsvlees en rundvlees worden ook veel in de pilaf verwerkt. Maak de pilaf van Bulgur en gedroogd fruit. Lekker met gebraden kip. Zoete pilaf met kip en perzik valt ook bij de meeste kinderen wel in de smaak. Pilaf is hoe dan ook een gerecht dat prima te maken is in de zomer. Je kunt hem zoet en fruitig maken met wit vlees en (gedroogd) fruit. Of je kiest voor een pittige, warme variant, met rood vlees en groente als tomaat, aubergine, courgette en pepertjes. Soms wordt pilaf ook als pilav geschreven. Er wordt met beide benamingen hetzelfde bedoeld. Eenpansgerechten die gewone, gekookte rijst als basis hebben worden ook wel pilaf genoemd, maar feitelijk klopt die benaming dus niet.

Gepubliceerd door: Culinaire nieuwsbrief

Terug