Peultjes

Peultjes

Algemene informatie over peultjes
Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Ze behoren tot de vlinderbloemigen. De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. peultjes worden in Nederland geteeld, maar ook aangevoerd uit Spanje en Afrika.
Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Ze hebben een zoete smaak. Verse peultjes uit Nederland zijn er in mei en juni. Let u bij uw aankoop op de structuur van de peultjes. De peultjes moeten een frisgroene en knapperige schil hebben. De peulen mogen geen harde draden hebben. De verse peultjes die u in april aantreft, komen uit Spanje en Afrika. In de dunne groene peultjes kunnen soms toch nog wel minuscule doperwtjes worden aangetroffen. U kunt verse peultjes tot maximaal vijf dagen in een open zak in de koelkast bewaren. Voor 200 gram bereide peultjes heeft u 200 tot 250 verse peultjes nodig. Rekent u voor een salade 100 gram peultjes per persoon. Peultjes kunt u ook in pot, blik of diepvries vinden in de supermarkt. U kunt zelf verse peultjes invriezen, door ze eerst kort te blancheren.
Peultjes zijn rijk aan vitaminen B1 en B6, vitamine C en E en mineralen, zoals kalium, calcium en magnesium. Ze zijn erg populair bij vegetariƫrs wegens de hoge voedingswaarde. Peultjes mogen niet rauw gegeten worden omdat ze van nature een giftige stof bevatten die door het koken onwerkzaam wordt. Peultjes in pot en blik en uit de diepvries zijn voorgekookt.
Gebruik van peultjes
Voor gebruik wast u de peultjes. Daarna snijdt u een puntje van de uiteinden. Bij sommige peulen zitten er draden langs de randen. Deze moeten verwijderd worden. peultjes kunnen gekookt worden in water. De gemiddelde kooktijd is ca. 5 minuten. Door ze te koken, verliezen ze veel van hun smaak. Ze kunnen beter ongeveer 20 minuten gestoofd worden in weinig water, waaraan een klont boter is toegevoegd. Een andere manier om ze te bereiden is de peultjes 1 minuut te blancheren. Daarna kunt u ze verwerken in een salade of in een ovenschotel. U kunt peultjes combineren met alle soorten vlees en vis. Ze smaken ook goed gecombineerd met eiergerechten. U kunt de peultjes ook roerbakken. Peultjes kunnen prima met andere groenten gecombineerd worden. Het is een groente die toegepast kan worden in alle keukens van de wereld.

Bron: MijnReceptenboek.nl

Terug