Patisson

patisson2 (13K)

Patisson is een pompoenachtige vrucht die geleverd wordt door de soort Cucurbita pepo. Patissons zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur, rond van vorm met een gekarteld randje. Pattison wordt ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd.
Bereiding
Patissons kan je bereiden zoals pompoenen. Je kan er dus soep van koken of vullen met bijvoorbeeld gehakt als ovenschotel. Patissons zijn echter ook heerlijk bij vis. Zowel de grotere als de mini-patissons kan je uitlepelen en vullen. In dat geval snij je gewoon van de bovenkant een breed, plat deksel af. Van de onderkant kan je een dun plakje snijden, zodat hij makkelijker recht blijft staan. De mini-patisson kan ook dienen als als garnituur of aperitiefhapje, bijvoorbeeld gevuld met ratatouille.
Je kunt mini-patissons gebruiken in slaatjes, met pasta, in een wintergroente-stoofpot of fijnsnijden en zo in de pan bakken. Wanneer je hele patissons wil garen, kan je ze stomen of in de oven of microgolfoven plaatsen. De schil moet je met je nagel makkelijk kunnen doorboren, maar haal ze er zeker niet af, want dan verlies je de mooie vorm. Ook de bloemen van de patisson zijn eetbaar.
Gezondheid
Als de vrucht in een vroeg stadium geoogst wordt, heeft ze stevig vlees en een fijne smaak. Op het einde van de zomer is ze op haar best. De patisson is voor 90% water, maar bevat daarnaast ook ijzer, magnesium, koper, vit. A, B, C, en veel vezels.

Bron: De Wassende Maan

Terug