Pastinaak - I

pastinaak (3K)

Pastinaak (Pastinaca sativa) behoort tot de familie van de schermbloemigen, een welbekende en veel geteelde plantenfamilie in de groentetuin. Denk maar aan wortelen, seldersoorten, peterselie, kervel en knolvenkel. Pastinaak, ook wel pinksternakel of witte peen genoemd, is een wit - gele wortel met een pittige smaak, iets zoeter en wat zachter van samenstelling dan de gewone wortel. In de Middeleeuwen kwam de pastinaak naar West - Europa, maar hij is al te vinden in de Romeinse kooklectuur. En die Romeinen kregen de wortel weer van de Grieken. Lange tijd was de pastinaak, samen met brood en meelpap, het belangrijkste basisvoedsel. Toen de aardappel aan zijn onstuitbare opmars begon in de Oude Wereld raakte de pastinaak steeds meer in de verdrukking. De aardappel leverde nu eenmaal meer op, zowel kwalitatief als kwantitatief. In de 19e eeuw was de pastinaak al bijna een vergeten groente. Alleen in Engeland bleef de 'witte wortel' redelijk populair tot op de dag van vandaag. De parsnip kent daar, mede dankzij televisiekok Jamie Oliver, heel wat hippe bereidingsmogelijkheden.
Voor gebruik worden de uiteinden afgesneden. Eventueel kan de pastinaak geschild worden. Pastinaak smaakt heerlijk in soep, hutsepot en stoofschotel, maar kan ook in rauwkostsalade verwerkt worden. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een geperforeerde plastic zak in de groente - la van de koelkast.

Bron: De Wassende Maan


Pastinaak - II

pastinaak2 (2K)

De pastinaak is een wintergroente, die vroeger veel werd gegeten. In de Middeleeuwen werd deze groente zelfs als volksvoedsel gegeten, zoals wij de aardappel nu eten. Onze grootouders deden hem in de hutspot. De groente lijkt dan ook wel wat op een witte wortel, en sommigen noemen de pastinaak ook zo. Een andere fraaie benaming voor dit wortelgewas is pinksternakel. Rinkelt er al een belletje? Of vereist deze groente nadere introductie? De mens is altijd op zoek naar iets nieuws. Nu is de pastinaak zeker geen onbekende voor onze (over)grootouders, maar voor de nieuwe generatie misschien toch wel. Pastinaak behoort tot de zogenaamde vergeten groente. Dankzij de comeback van deze groente, komt de pastinaak langzaam maar zeker terug in de schijnwerpers. De groente wordt tegenwoordig weer veel gebruikt, maar niet zoals vroeger. Pastinaak kun je dankzij tegenwoordige technieken en creativiteit van vooraanstaande koks heel wat smaakvoller maken. Daarom is de groente terug van weggeweest. En de supermarkt durft de pastinaak weer te verkopen. Maar je kunt hem ook verkrijgen op de (biologische) markt. De smaak van pastinaak is vergelijkbaar met de wortel, maar wel zoeter en anijsachtig. Je kunt er veel mee doen. Als je hem in schijfjes frituurt, smaakt hij naar aardappelchips. Het is weer eens wat anders voor bij de borrel. Je kunt met pastinaak veel kanten op. Je kunt hem wokken en er een lekkere roerbakschotel van maken. Hij smaakt prima in een winterse goed gevulde soep. Je kunt de pastinaak ook rauw in een salade verwerken. Pastinaak is gezond. De groente zit boordevol mineralen. Je kunt pastinaak ongeveer een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Pastinaak is zo veelzijdig dat iedere zichzelf respecterende keukenprins(es) er diverse eigengemaakte creaties van kan maken. Neem eens pastinaak mee om het uit te proberen. Succes verzekerd!

Bron: Culinaire Nieuwsbrief

Terug