Paarse wortel

paarse_wortel (5K)

De wortel zoals we hem maar al te goed kennen, is niet altijd zo mooi rood/oranje geweest. Oorspronkelijk was de wortel, zoals meer dan 2000 jaar geleden in het Midden Oosten door ons ontdekt, zwart van kleur. En nog steeds vindt men in het Midden en Verre Oosten donkere wortelrassen. In Europa is in de 17e eeuw de zwarte wortel door Nederlanders gekruist met gele wortels en zo is de rood/oranje wortel ontstaan. Het feit dat we nu weer een paarse wortel kennen is te danken aan een Amerikaanse professor die de oranje wortel weer gekruist heeft met een zwarte wortel uit het Verre Oosten Dit lijkt eenvoudig, maar hier ligt vele tientallen jaren werk aan ten grondslag. De nieuwe wortel, die hij Betasweet noemde, heeft de goede eigenschappen van zowel de huidige als de oerwortel in zich. Hij is sappiger en zoeter van smaak en bevat 40% meer caroteen dan de huidige wortel. Dit caroteen zit met name in de paarse kleurstof anthocyaan. Anthocyanen behoren tot de flavonoïden, die in het lichaam agressieve moleculen onschadelijk maken en daarmee preventief werken tegen kanker en hart- en vaatziekten. Een verrassend element van de Betasweet is dat hij er heel decoratief uitziet, met zijn mooie paarse buitenkant en fel oranje hart. De paarse wortel kan op dezelfde manier geconsumeerd worden als de oranje wortel, zowel rauw als gestoofd. Pas op dat de paarse wortel korter wordt gekookt omdat anders de kleurstoffen uit de wortel worden gekookt.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug