De perfecte ovengebakken aardappel

ovengebakken_aardappel (6K)

Aardappelen in de schil in de oven zijn heel populair in Amerika. Je kan het in bijna elk restaurant krijgen als bijgerecht. Zelfs makkelijker te verkrijgen dan frietjes.

Je hebt daarvoor nodig:

Bloemig kokende aardappelen van gelijke vorm met een mooie schil. Ofwel zijn ze allemaal heel groot ofwel allemaal kleiner, dat doet er minder toe. Belangrijk is dat ze allemaal op hetzelfde moment gaar zullen zijn. Aardappelen die je een paar weken in huis hebt, zullen niet meer ‘strak in het vel’ zitten, en zijn dan ook minder geschikt. Ook aardappelen die je zelf bewaart – en dus bestrooit met aardappelbloem – zijn minder geschikt om ongeschild te verwerken.

Een oven met een rek.

Als je ze vaak klaarmaakt kan een oventermometer of een vleestermometer handig zijn. Maar die hoef je niet speciaal hiervoor te gaan kopen. Ik kocht er ooit eentje bij Ikea voor amper enkele euro’s.

Hoe maak je ze klaar?

Het rek in je oven zet je in het midden en je verwarmt je oven voor op 175 °C.
Reinig de aardappelen met een borsteltje onder koud stromend water. We eten de schil mee op, dus aarde is uit den boze. Laat de aardappelen niet in water staan, want dan nemen ze teveel water op. Gebruik ook geen warm water, want dan zal de buitenkant beginnen te garen, en geraakt de binnenkant nooit op tijd klaar. Droog elke aardappel daarna goed af met een propere handdoek.
Bekijk nogmaals de propere aardappels op vlekken of onregelmatigheden.
Steek met een vork of een mes enkele keren in de aardappelen. Dit zal ervoor zorgen dat de stoom kan ontsnappen. Als je dat niet doet, is de kans dat de aardappel ‘ontploft’ heel groot en dat maakt een rommeltje in je oven.
Als je de aardappelen in aluminum folie wikkelt, dan krijg je een zachte pel.
De aardappelen zullen dan niet bakken maar stomen, en de structuur van de aardappel zal er totaal anders uitzien – en smaken. In dit geval dus geen aluminiumfolie gebruiken. Dit werkt zelfs contraproductief.
Wil je een zachtere schil, dan wrijf je de aardappelen in met olie (olijfolie of maïsolie) of boter. Je kan ze eventueel dan bestrooien met zeezout of gewoon zout. Doordat je de schil mee opeet, moet je later in je gerecht geen zout meer doen.
Bak ze op het ovenrek tot ze gaar zijn.
Hoe hoger de oventemperatuur, hoe korter de gaartijd. Doordat je heel vaak de aardappelen bij iets anders in de oven legt, pas je de tijd dat de aardappels nodig hebben gewoon aan. Ze kunnen perfect ook garen in een oven van 200 °C of van 150 °C. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter ze nodig hebben en hoe krokanter de schil zal zijn. Grotere aardappelen hebben meer tijd nodig...
Halverwege de gaartijd, draai je de aardappels om. Dit om te vermijden dat ze aan de onderkant – daar waar ze het ovenrek aanraken – te bruin zouden worden...
Als je er met een vork heel makkelijk in kan prikken of als de binnenkant van de aardappelen 99 °C is zijn ze gaar..
Als ze perfect gegaard zijn, haal je ze uit de oven en snij ze overlangs met een scherp mes een insnede. Knijp dan langs de beide smalle kanten zodat het kruim van de aardappel wat naar boven komt – en ze ook makkelijker blijft liggen. Opgelet, want er komt heel wat stoom uit deze aardappel en je zou je kunnen verbranden.
Daarbovenop komen – naar eigen goesting – zure room, boter, bieslook, gemalen cheddarkaas, gebakken spekblokjes.

Bron: Whats Cooking America
Gepubliceerd door: Hungry Feelings

Terug