Oosterscheldekreeft

oosterscheldekreeft (2K)

De oosterscheldekreeft wordt gevangen tussen 1 april tot en met 15 juli. Het schijnt de lekkerste kreeft te zijn die er bestaat. De Zeeuwse vissers noemen hem de keizer van alle kreeften. De kreeften uit de Oosterschelde hebben een ander DNA dan andere Europese kreeften. Het heeft te maken met het milieu in de baai die uit de Noordzee onze provincie Zeeland binnenstroomt. De geïsoleerde ligging werkt door in de flora en fauna en dus ook in het voedsel van de oosterscheldekreeft. De kreeft krijgt hierdoor een fijne zilte smaak met een zoetige nasmaak. Je kunt het hele jaar door ingevroren kreeft kopen, maar er gaat niets boven de smaak van een verse. In de Europese wateren leven niet genoeg kreeften om heel Europa van het vlees te voorzien. Daarom wordt er veel kreeft geïmporteerd uit de Verenigde Staten en Canada. Uit deze gebieden komt twee derde van de kreeften die in Europa worden gegeten. Je ziet onmiddellijk het verschil tussen een Amerikaanse en een Europese kreeft. De Amerikaanse kreeft heeft een groene kleur en de Europese soort is zwart. Het vlees van de Europese kreeft is witter en duurder. Je kunt de Amerikaanse soort het hele jaar door kopen. Een verse kreeft wordt levend gekookt. Ze worden gehouden in een aquarium tot ze de pan in gaan. De scharen worden vastgebonden om verwondingen te voorkomen. Van de kreeft is een derde eetbaar. Durf je niet zelf aan de slag met een levend beest? Laat de klus in dat geval voor je klaren en ga naar een restaurant waar ze de oosterscheldekreeft op het menu hebben staan. Je vindt ze tot en met 15 juli op de menukaart staan in verschillende restaurants in Zeeland.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug