Oliebollen

Oliebollen en oudejaarsavond zijn twee begrippen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Daarom ook weer in deze nieuwsbrief een artikel over de oliebol. Hoe zat het ook alweer: waar komt de oliebol nu echt vandaan en is het een typisch Hollandse lekkernij? Waarschijnlijk wel, en de oorsprong moet gezocht worden in de periode aan het einde van de Middeleeuwen. Kerstmis was destijds het einde van de vastenperiode en dat werd gevierd met oliekoeken, de voorlopers van de oliebollen. Inmiddels is het eten van oliebollen tijdens de jaarwisseling een traditie geworden. Het staat op de vierde plaats van de Nederlandse tradities. (Op de eerste plaats staat pakjesavond Sinterklaas, op de tweede plaats de kerstboom en op de derde plaats de vrijmarkt op Koningsdag). Elk jaar worden de oliebollen opnieuw getest en sinds 1993 kiest Het Algemeen Dagblad jaarlijks een winnaar wie de lekkerste oliebollen bakt. Dan rijst elk jaar de vraag of je dik wordt van oliebollen. En zoals dat met bijna alles is: niet als je het met mate eet. Een oliebol heeft een gemiddelde calorie├źnwaarde van 120. Ter vergelijking: een bruine boterham bevat 80 calorie├źn. Let op de juiste temperatuur van het vet waar je de oliebollen in bakt. Een onjuiste temperatuur maakt de oliebol extra vet. Ververs de olie in de frituurpan ook altijd op tijd en laat de oliebollen goed uitlekken na het bakken. In plaats van oliebollen kun je ook voor de minder vette appelflappen kiezen. Appelflappen zijn de magere versie van appelbeignets, die juist ook weer in olie worden gebakken.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug