Oignon Doux de Cevenne

oignon_doux (3K)

Oignon Doux: bijzondere zoete uien uit Frankrijk

In de Cevennen, het zuiden van Frankrijk, ligt een wel heel bijzonder uienteeltgebied. Hier, goed beschermd tussen de bergen, verbouwt men op kleine terrassen de Oignon Doux, een zoete ui. In combinatie met een microklimaat, grondsoort en jarenlange tradities is men hier in staat om een echte zoete ui te verbouwen. Heel opmerkelijk omdat dit volgens deskundigen in Europa onmogelijk is door de lange groeidagen in de zomer.

Kleine bedrijven
In deze streek hebben 120 boeren zich verenigd hebben in de coöperatie Origine Cévennes. Met 1 à 2 ha per boer lijkt het voor West-Europese begrippen haast onmogelijk dat hieruit een boterham kan worden verdiend. Toch is dit wel degelijk mogelijk, alhoewel het zware werk wel om enige gedrevenheid vraagt. De terrassen liggen hoog tegen de bergen en mechanisatie is hier zo goed als onmogelijk. Alles gebeurt met de hand en wie de beste kwaliteit aflevert ontvangt € 1,60 per kilo, een voor Nederlandse uientelers astronomisch bedrag.

Het gaat hier dan ook om de crème de la crème op uiengebied. De Oignons Doux is zo speciaal dat het eindproduct veelal per stuk wordt verpakt.

Markt
In februari zaait de boer de uien op kleine perceeltjes van vaak niet meer dan 10 x 30 meter. In april-mei worden de uienplantjes uitgeplant waarna ze aan het eind van de zomer worden geoogst, ook weer met de hand. Elke boer sorteert zelf zijn uien op kwaliteit en levert die in de meeste gevallen ook zelf af op de coöperatie in het dal. De kleinste telers leveren 200 kilo de grotere wel tot 75 ton. Bij de coöperatie worden de uien verpakt in netjes of dozen waarna vrijwel de gehele productie op de Franse markt wordt afgezet.
De Oignon de Cevenne is jammer genoeg slechts bewaarbaar tot eind februari. Om de vaste afnemers nog een aantal maanden langer van zoete uien te kunnen voorzien levert de coöperatie vanaf maart Oso Sweet Onions, een vergelijkbaar product uit Chili.
De Oignon Doux de Cevenne, volgens de kenners rauw het lekkerst.

Bron: AGF

Terug