Oesterzwam

oesterzwam (2K)

Foto: Ozo Lekker

Oesterzwammen zijn het hele jaar door verkrijgbaar omdat ze worden geteeld. Het is na de champignon de meest gegeten paddenstoel in Nederland. Oesterzwammen zijn ook net zo veelzijdig te gebruiken als champignons. En omdat ze veel voedingswaarde hebben, kun je ze ook als vleesvervanger gebruiken. Ze behouden zelfs na het bakken nog hun stevige structuur. Het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte maakt het een goede keuze voor een gezonde maaltijd. En de oesterzwam past prima in veel heerlijke herfstgerechten. Verkies de oesterzwam eens boven de champignon. De zwam combineert goed met vis, vlees, pasta rijst en vegetarische gerechten. Je kunt er eenvoudig een snelle maaltijd mee bereiden. Gebruik ze echter liever niet rauw in een salade. Rauwe oesterzwammen hebben weinig smaak. Bak of grill ze daarom eerst voordat ze in de salade gaan. Je kunt de oesterzwammen grillen in een pan met wat olijfolie of boter.   Een beetje knoflook of een fijngesnipperd uitje erbij verfijnt de smaak. Was oesterzwammen niet, maar maak ze schoon met een keukenpapiertje of een borsteltje. Grote oesterzwammen kun je van tevoren marineren in olijfolie, knoflook en citroensap. Het kruiden van de oesterzwam komt na het bakken. Doe je het voor het bakken, dan onttrekt het zout het vocht aan de oesterzwam en dat komt de stevige structuur niet ten goede. Maar na het bakken is dat geen probleem. Een beetje zout & peper is voldoende. Oesterzwammen kunnen in principe de champignon in bijna alle recepten vervangen. Maak bijvoorbeeld eens een oesterzwammensoep of een ragout met oesterzwammen. Een mooi herfstgerecht maak je met biefstuk en oesterzwammen. Geef er in plaats van aardappelen eens rijst bij, heerlijk in combinatie met wokgroenten als prei, taugé en paprika.

Bron: Culinaire nieuwsbrief


oesterzwam2 (2K)

Oesterzwam (Pleurotus ostreatus) is een paddenstoel uit de familie Pleurotaceae. De vorm lijkt op de schelp van een oester. Sinds 1980 wordt deze paddenstoel op geprepareerd stro gekweekt waaraan het broed is toegevoegd. In het wild groeien ze op boomstammen en oude stronken. Er zijn lichtgrijze, lichtpaarse en gele oesterzwammen verkrijgbaar.
Gebruik
Droog schoonborstelen. Leg oesterzwammen nooit in water, ze zuigen zich vol waardoor de smaak verdwijnt. Snij het harde uiteinde weg en snij in plakjes of reepjes. Verhit boter en/of (olijf)olie in een pan en roerbak de oesterzwammen in ca. 7 minuten gaar.
Gezondheid
Oesterzwammen worden omschreven als de vegetarische biefstuk. Na het bakken behoudt de zwam een stevige bite. En door het relatief hoge eiwitgehalte, het zeer lage vetgehalte
  en het ontbreken van cholesterol, zijn oesterzwammen ideaal voor bewuste eters en voor mensen met een dieet. Dat oesterzwammen ook heerlijk smaken is daarbij mooi meegenomen.
Bewaring
Voor alle paddenstoelen geldt, hoe verser hoe lekkerder. Als je ze niet op de dag van aankoop eet, kun je ze nog enkele dagen bewaren in de koelkast met een temperatuur tussen de 4degp; en 7 °C. Laat de champignons in hun eigen bakje zitten of wikkel losse champignons in papier of een droge theedoek voor je ze in de koelkast legt. Champignons moeten kunnen ademen. Als je ze in een dichte plastic zak doet, worden ze vochtig en lelijk. Daarbij nemen ze snel geurtjes op. Houdt ze daarom uit de buurt van sterk ruikende groenten zoals prei, ui en knoflook. Ook fruit is geen goede buurman. Fruit geeft ethyleen af die de veroudering van paddenstoelen versnelt.

Bron: De Wassende Maan

Terug