Nitriet & nitraat

Nitriet is een stof dat ontstaat op basis van nitraat. Nitraat is een stof van nature aanwezig in groenten. Ons lichaam kan nitraat omzetten in nitriet. Het nitraat in groente wordt gedeeltelijk omgezet in nitriet bij het bewaren, bereiden en eten van groente. Nitriet is sneller schadelijk, want nitriet kan omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen. Nitraat kan aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. De overheid heeft richtlijnen opgesteld aan de hoeveelheden nitraat welke in voeding mag voorkomen. Het zit ook in het drinkwater. Dat nitrosaminen mogelijk kankerverwekkend zijn is wetenschappelijk bewezen. Nitrosaminen kunnen zich binden aan het DNA en na het verstrijken van tijd tumoren veroorzaken. Of het eten van nitraatrijk voedsel maag- of darmkanker zou kunnen veroorzaken, is echter niet wetenschappelijk onderbouwd. Vitamine C zou de vorming van nitriet en nitrosaminen kunnen afremmen. Volgens onderzoek zou een inname van 3,7 milligram nitraat per kilo lichaamsgewicht de   maximale aanvaardbare dagelijkse inname moeten zijn. Voor nitriet is het een hoeveelheid van 0,06 milligram per kilo lichaamsgewicht. Andijvie, rode bietjes, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel en waterkers zijn nitraatrijke groenten. Nitraatarme groenten zijn: asperges, aubergine, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, rode kool, witte kool, savooienkool, koolraap, paprika, prei, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof en wortelen. Als je zelf babyvoeding maakt, is het kiezen voor de nitraatarme groenten een verstandige zet. Geef kleine kinderen vanaf een half jaar niet vaker dan 2 keer per weer nitraatrijke groente en geef het niet tegelijkertijd met vis. Eet zelf ook niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente en houd een gemiddelde portie van 200 gram aan. Volgens het Voedingscentrum kun je er 4 keer per week een schaaltje salade als bijgerecht of een kom soep als 1 keer mee rekenen.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug