Mosselfabeltjes en -weetjes

Rondom de mossel en het eten van de mossel worden nog wel eens wat beweringen gedaan. Niet alles klopt daarvan. In deze nieuwsbrief zullen we wat zaken ophelderen. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat witte mosselen vrouwtjes zijn en oranje mosselen mannetjes. Dat is een broodje aap verhaal. Het kleurverschil heeft te maken met een genetische reden. De ene mossel heeft wat meer pigment dan de andere mossel. Men zegt dat je alleen mosselen kunt eten als de letter 'r' in de maand zit. Dat is al lang niet meer zo. Vroeger klopte deze stelling wel. Er waren vroeger inderdaad alleen in de maanden met de 'r' mosselen verkrijgbaar. Dat had vooral met het vervoer te maken. Sinds er goed gekoeld transport is, kunnen Zeeuwse mosselen vers aangevoerd worden in de periode van juli tot april. Vanaf de helft van de maand april kun je de Zeeuwse mossel niet eten vanwege het voortplantingsproces.   In juni zit er zoveel voedsel in het zeewater dat de mossel zich daar lekker dik en rond van kan eten. De maanden dat er geen Nederlandse mosselen verkrijgbaar zijn, worden ze geïmporteerd uit Ierland en Denemarken. Bij consumptie van mosselen kunnen bij sommige mensen huidirritatie en misselijkheid optreden. Dat wordt veroorzaakt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Vooral in het begin van het seizoen is het eiwitgehalte van de mossel erg hoog. Het percentage van het eiwit loopt in de maanden met de 'r' iets terug. Mocht je het gevoel krijgen dat je te maken hebt met deze symptomen, dan kan het drinken van een glas melk verlichting van de klachten geven. Je kunt verse mosselen in de schelp niet invriezen. Je kunt ze wel koken, uit de schelp verwijderen en dan invriezen. Ook kun je ze op deze manier tot drie dagen in de koelkast bewaren.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug