Mizuna
Japanse mosterdkool

mizuna (2K)

Mizuna (Brassica rapa var. Nipposinica) is een Japanse groente met een zachte mosterdsmaak. Ze groeit als een grote rozet van fijne, ingesneden donkergroene blaadjes. De bladgroente kan tot 23 cm hoog groeien en 45 cm breed. Deze mosterdkool is zeer koude resistent en groeit uitvoerig gedurende de winter-maanden in Japan. Voor alle duidelijkheid: wij voeren deze groente niet in uit Japan. Poperinge (thuishaven van teler Dirk Hebben) mag dan wel iets exotisch hebben, mizuna blijkt dus een lokale groente te zijn.
Gebruik
Het knapperig blad met witte stelen is zeer geschikt in een gemengd slaatje of wordt gestoomd zoals andere bladgroenten (bv.spinazie). Mizuna kan gekookt worden en is ook bruikbaar in de wok.
Wanneer het warm wordt klaargemaakt, krimpt het tot half het volume. Een makkelijke manier om deze groente te verwerken is er een stamppot van te maken. Kook aardappelen gaar, leg de gewassen en fijngesneden mizuna in een vergiet of zeef en giet het aardappelkookwater eroverheen. Doe de mizuna bij de aardappels en stamp het met een beetje boter, melk (en room) en gemalen nootmuskaat tot een lekkere stamppot. Met kaassaus erbij, of gebakken champignons, of mosterdsaus, of een worst of seitan.
Gezondheid
Mizuna is zeer voedzaam en bevat onder andere vitamine C,
Bewaring
Kan 4 à 5 dagen bewaard worden, ingepakt in plastiek, in de groentelade van de koelkast.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug