Meloensoorten

Watermeloen
  Canteloupe
  Honingmeloen

Er zijn veel soorten meloenen verkrijgbaar. Ze komen amper uit Nederland, maar worden vooral aangevoerd uit het buitenland. In Nederland komen ze alleen uit kassen. Eigenlijk is er het hele jaar wel door meloen verkrijgbaar, er zijn natuurlijk meerdere varianten. De meloen laat zich namelijk goed kruisen met andere soorten. Ze smaken allemaal zoet, maar hebben toch allemaal hun eigen herkenbare smaak. Meloen is familie van de komkommer. Het is dan ook eigenlijk geen fruit, maar een groente. De Canteloupe is een meloen die werd geteeld in de tuinen van de Paus. Hij komt dus uit Rome. Het vruchtvlees is geel tot oranje. De smaak is zoet en sappig. De Canteloupe kun je gebruiken in (fruit)salades, maar hij smaakt ook goed in een voor- of bijgerecht. De Galia meloen heeft een ronde vorm en heeft een lichtgeribbelde groene tot gele schil. Het vruchtvlees is lichtgroen. Het geeft een mooi kleurcontrast met fruit in andere kleuren. De netmeloen behoort tot dezelfde categorie als de Galia meloen. Oorspronkelijk komt deze meloen uit Israel. De netmeloen heeft ook groen vruchtvlees. De watermeloen is de dorstlesser onder de meloenen. Hij bestaat voor ongeveer 95 procent uit water. En toch zit deze meloen barstensvol vitamine C. De watermeloen doet het goed in salades. Snijd hem in schijfjes en laat hem bevriezen in de vriezer en je hebt een heerlijk, caloriearm ijsje. In de winter kun je genieten van de honingmeloen. Je vindt altijd wel een meloensoort in de schappen bij de groente- en fruitafdeling. Is de meloen aan de dure kant? Dan is hij vaak niet eens zo heel erg lekker. Ruik even aan de meloen, een zoete geur betekent dat hij rijp is. Bij een watermeloen controleer je of hij rijp is door er op te kloppen. Hij beantwoordt in dat geval het kloppen met een hol geluid.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug