Mandarijn

mandarijn2 (3K)

Mandarijnen zijn een lekker tussendoortje. De schil is makkelijk af te pellen, waardoor het een perfect stukje fruit is om mee te nemen voor onderweg of school. Partjes mandarijn kunnen gebruikt worden als onderdeel van een chocoladefondue. Het sap van mandarijnen kan puur gedronken worden of gemixt met andere vruchtensappen. Daarnaast kunt u het sap van mandarijnen ook gebruiken voor een frisse marinade. Mandarijnenpartjes kunnen prima verwerkt worden in frisse (fruit) salades. U kunt mandarijn ook verwerken in frisse zuiveltaarten, desserts en gebak. De partjes kunnen dienst doen als garnering. De schil kunt u in reepjes drogen, konfijten, en in hartige stoofschotels gebruiken.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Vanaf oktober zijn ze er weer, de heerlijke sappige en zoete mandarijntjes. Mandarijnen lijken op sinaasappels, maar ze zijn een stuk kleiner en ze hebben een groot voordeel: ze laten zich veel makkelijker schillen en pellen. Het vruchtvlees is zoet, zacht en sappig. Dat maakt mandarijnen ook heel populair bij kinderen. Er zijn veel soorten, en gelukkig zitten daar ook soorten bij zonder pitten, zoals de Clementine. Andere soorten zijn: Satsuma, Ortanique, Tangelo en Minneola. Mandarijnen groeien aan een mandarijnenboom. Het zijn citrusvruchten. Oorspronkelijk komen mandarijnen uit China en er zijn veel verklaringen voor de benaming van deze vrucht. Zo zouden de Chinezen de mandarijn als de vrucht van rijkdom en voorspoed zien. Daarom werd een waardige naam voor het fruit gekozen, naar de hoogste Chinese staatsambtenaren: de Mandarijnen. De mantel van de Mandarijnen had eveneens een oranje kleur. Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van de naam van het eiland Mauritius, dat destijds Mandara heette.   Mandarijnen komen nu amper nog uit China naar ons land. De grootste leveranciers zijn Spanje, Griekenland, Marokko, Brazilië en Mexico. Je kunt aan de schil zien hoe rijp de mandarijn is, hoe losser hij zit, hoe rijper de vrucht. Soms zijn mandarijnen toch niet geheel pitloos. De teler kan ook niet altijd garanderen dat de mandarijnen pitloos zijn. Het lukt alleen als ze ge¦soleerd geteeld zijn. Het helemaal pitvrij houden, lukt niet altijd, omdat bijen de mandarijnbomen kunnen bestuiven. In de toekomst zal het steeds beter gaan, omdat onderzoekers steeds betere methoden ontwikkelen waarbij mandarijnen geen zaden kunnen ontwikkelen. Wil je zeker zijn van pitloze exemplaren, koop ze dan bij de groente- en fruitwinkel waar ze de klant van de partij aangeboden mandarijnen laten proeven. Je kunt mandarijnen een week tot twee weken in de fruitschaal bewaren. Om uitdroging te voorkomen, kun je ze eventueel afdekken met plastic folie. Leg mandarijnen niet bij ander fruit, tenzij het andere fruit ook citrusfruit is.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug