Koken van maïskorrels

maiskorrels (5K)

Van één flinke kolf krijg je 150 - 200 gram korrels om te verwerken in graan- en peulvruchtensalades, in groenteschotels en ragouts. Haal het blad en de draden van de kolven. Leg ze in een wijde pan en giet er zoveel kokend water over dat ze net onder staan. Voeg wat suiker toe (1 theelepel op ½ liter water en kook de kolven tot de korrels bijtgaar zijn (circa 20 minuten). Laat ze op een vergiet afkoelen en bewaar het kookwater voor soep. Haal met een puntig mesje één rij korrels overlangs van de kolf. Alle volgende korrels kan je nu, zonder ze te beschadigen, met je duim er afdrukken. Op dezelfde manier kan je de korrels ook van een ongekookte kolf afhalen en ze in wat gezoet water gaarkoken. De kooktijd is dan maar 15 - 20 minuten, maar de korrels zijn dan wel minder smakelijk dan wanneer ze aan de kolf gekookt worden.

Variëren en combineren

Maiskorrels in salades met ijsbergsla, rode paprika, ei, partjes sinaasappel, rode ui en dressing van sinaasappelsap en (olijf)olie.
Maïskorreis in combinatie met peultjes.
Grill maïskorrels na koken op de barbequw. Maïskorrels in ragout en soep.

Bron: NN

Terug