Maten en gewichten

De hoeveelheden die bij de recepten in de ingrediëntenlijstjes staan aangegeven worden bij voorkeur uitgedrukt in grammen voor droge stoffen en in deciliters en liters voor vloeistoffen. Kleine hoeveelheden worden aangeduid in afgestreken thee- en eetlepels.

De standaardinhoud van een eet(soep)lepel is 15 cc en van een theelepel 5 cc.
Een theelepeltje = 3 cc, een koffielepel = 8 cc en een dessertlepel = 8 cc.
Een standaardkopje bevat 1½ dl.
Een Amerikaanse cup bevat 2,37 dl hetgeen neerkomt op 16 eetlepels terwijl in een gewoon kopje niet meer dan 10 eetlepels vocht gaan.
Voor een Engelse cup geldt afgerond 250 cc, een pound = 16 oz = 453 g, en een ounce = 28 g.

ingrediënt kopje = 1,5 dl eetlepel = 15 cc theelepel = 3 cc
aardappelmeel 110 g 9 g -
bakpoeder - - 1,5 g
basterdsuiker, bruin 110 g 8 g 1 g
basterdsuiker, wit 120 g 8 g 1 g
bloem 90g 7g -
boter, margarine - 12 g -
peulvruchten, gedroogd 150 g - -
cacao - 5 g 1 g
custardpoeder 85 g 7 g -
griesmeel 150 g 8 g -
havermout 65 g 6 g -
jam 2,13 20 g -
koffie, gemalen - 4 g -
oploskoffie - 3 g 0,5 g
krenten 100 g 10 g -
macaroni, ongekookt 100 g - -
maizena 105 g 7 g -
olie - 12 g -
paneermeel 90 g 6 g -
poedergelatine - 8 g 1,5 g
rijst, ongekookt 150 g - -
rozijnen 100 g 10 g -
stroop - 18 g -
suiker (kristalsuiker) 140 g 10 g 1,5 g
suiker (poedersuiker) 115 g 9 g 1,3 g
water 150 g 15 g 3 g
zout - 15 g 3 g

Terug