Aan de kook met linzen

Linzen. Toen ik klein was, dacht ik dat er maar een soort was en die vond ik niet lekker. Inmiddels weet ik dat er allerlei soorten linzen zijn en heb ik ze in andere variaties gegeten. En nu kan ik niet meer ontkennen dat ik ze eigenlijk best lekker vind. Helemaal prima zelfs. Mijn conclusie is dat linzen zo'n typisch product is dat je een beetje moet leren kennen. Deze week hebben we verschillende gedroogde linzen van De Nieuwe Band in de aanbieding:groenbruin, rood, groen en berg. Een mooie gelegenheid om iets meer over de peulvrucht te vertellen. Linzen zijn kleine, schijfvormige peulvruchten die van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa komen. Ze werden al voor de jaartelling op grote schaal geteeld. Ze houden van warmte en daarom zie je ze in tegenstelling tot bonen en kapucijners niet op Nederlandse velden staan. De bruine, rode en berglinzen koopt De Nieuwe Band in bij een teler in Turkije die 100% biologisch werkt. De groene komen uit Canada. Linzen zijn vooral gedroogd verkrijgbaar of al verwerkt tot bijvoorbeeld soep of een vegetarische burger. Lange tijd stond de peulvrucht bekend als voedsel voor de armen.   In Frankrijk noemen ze de smaakvolle peulvruchten daarom ook wel: caviar du pauvre, 'kaviaar van de armen'. Linzen zijn populair in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Een populair gerecht met linzen is Indiase dahl, een curry van linzen die in combinatie met kruiden tot een dikke saus wordt gekookt. Ook in een Turkse linzensoep of als bijgerecht bij wild smaken ze erg goed. Zit er nog verschil in de verschillende kleuren? Jazeker. De rode linzen worden het meest zacht, terwijl de groene linzen relatief stevig blijven. De bruine en berglinzen zitten daar een beetje tussenin. Daar kunt u dus rekening mee houden afhankelijk van het gerecht dat u gaat maken. Aan de slag Weet u niet zo goed hoe u moet beginnen? We hebben een makkelijk basisrecept voor u van een Indiase dahl en een verrassende soep: knolselderijsoep met linzendip. Het is een recept van Ilse Beurskens-van den Bosch, die vroeger ook bij ons werkte als receptenschrijver. Zij verzorgt al jaren elke week een recept op antrovista.nl en dit is er een van. Sowieso leuk om eens bij haar recepten te kijken, zou ik zeggen. Ze gaat altijd uit van de seizoenen en heeft een neusje voor verrassende combinaties!

Bron: Odin recepten

Terug