Limonade maken

limonade (1K)

Het is heel erg makkelijk om zelf limonade te maken. Het gaat niet om het geld, want zelf maken hoeft niet altijd te betekenen dat het goedkoper is. Het heeft wel iets "huiselijks" en het is leuk om te doen. In sommige delen van de Verenigde Staten is het erg gewoon om zelf limonade te maken. Het recept is heel eenvoudig. Je neemt twee liter water. Gebruik wat van dit water en doe hier 250 gram suiker in. Verhit dit goedje tot er een siroop ontstaat. Pers zes citroenen en twee sinaasappelen uit. Roer het geheel goed door elkaar. Vroeger goot men de limonade heen en weer in kannen tot het een egaal geheel was. Zeef de limonade eventueel nog door een schone doek. In plaats van gewoon water kun je ook koolzuurhoudend bronwater gebruiken. Bewaar de limonade in de koelkast. Hij moet ijskoud geserveerd worden. Het woord limonade is afgeleid van het Franse woord "limon". In het Nederlands vertaald is een "limon" een limoen. Maar de Fransen schijnen ook "limon" tegen citroenen te zeggen. Het vermelde recept is een klassiek recept, maar je kunt op vele andere manieren een lekkere limonade maken. Een caloriearme versie maak je met een suikervervanger. Gebruik echter niet teveel suikervervangers. Ze hebben een laxerende werking. Zet een pot kruidenthee en zoet deze eventueel met honing. Laat hem afkoelen en gooi er ijsblokjes en verse kruiden in. Het staat prachtig, is dorstlessend en niet slecht voor de tanden. In plaats van het uitpersen van citrusvruchten, kun je ook vruchten als aardbeien en/of frambozen pureren. Zelfgemaakte limonade schenk je uit een mooie kan en dito bekers. Neem eens eigengemaakte limonade mee bij een picknick. Succes verzekerd (bij klein én groot).

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug