Lentevlees

Iedereen weet natuurlijk dat groente seizoensgebonden is, maar weet je dat het ook geldt voor vleessoorten en vleeswaren? In de lente eten we bijvoorbeeld graag kalfsvlees en lamsvlees. Het zijn echte voorjaarsvleesproducten. Ze hebben geen lange bereidingstijd nodig en dat is nu net wat we in de lente zo prettig vinden. Want als de voorjaarszon begint te schijnen, willen we daar zo veel mogelijk van profiteren. En dan willen we niet te lang in de keuken staan. In het voorjaar zijn ook de vleeswaren favoriet en niet alleen op de boterham. Vleeswaren kun je in veel maaltijden verwerken, zeker in de maaltijden die snel en makkelijk op tafel kunnen worden gezet. Voorjaarsvleeswaren zijn bijvoorbeeld: magere runderrollade, rosbief, fricandeau, gegrilde kiprollade, rookvlees en achterham.   Waarschijnlijk eten we in de lente de meeste vleeswaren en misschien heeft dat ook wel te maken met de uitgebreide lunch of brunch met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Ben je nieuwsgierig welke vleessoorten in de overige seizoenen populair zijn? In de zomer zijn het de kip en kalkoen. Het zijn lekkere lichte vleessoorten. En daarnaast zijn het natuurlijk de vleessoorten die zich goed laten barbecueën, zoals spareribs en hamburgers. In de herfst is het rundvlees en later in het seizoen ook wild. In de winter blijft wild favoriet, maar ook kalkoen, varkensvlees en streekproducten. In de winter eten we graag en massaal stamppotten. En bij de stamppot eten we gehaktballen, rookworst en vlug klaar producten (bijvoorbeeld een slavink). De winter is overigens ook het seizoen waarin het meeste vlees wordt gegeten.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug