Verse kruiden bewaren

Verse kruiden gebruik je eigenlijk het hele jaar door. Toch zijn ook kruiden seizoensgebonden en buiten het seizoen kunnen ze best prijzig zijn. Het is daarom handig te weten of en hoe je verse kruiden kunt bewaren als je geen kruidentuin tot je beschikking hebt. Sommige kruidensoorten kun je in de koelkast bewaren en er zijn er ook enkele die je kunt invriezen. In de koelkast kun je 1 tot 2 weken verse kruiden bewaren. Je moet ze dan wel koel en vochtig houden. Snijd de stengels van de kruiden schuin af voordat ze in de koelkast gaan. Verse stengels nemen namelijk meer water op dan oude, uitgedroogde stengels. Plaats het bosjes van het kruidensoort in een jampotje dat voor de helft gevuld is met water. Neem een plastic zakje en plaats deze over de kruiden. Met een elastiekje kun je het zakje om het potje vastzetten. De kruiden zitten zo afgesloten in het potje. Dit plaats je in de koelkast. Op deze manier kun je kruiden een week tot twee weken goed houden.   Dit lukt je alleen niet met basilicum. Dit is een kruid dat beter houdbaar zal blijven op kamertemperatuur. In de vriezer blijven kruiden een aantal maanden houdbaar. Je moet de kruiden wel eerst even kort blancheren in kokendheet water. Doe dit heel kort, echt een aantal seconden. Na het hete waterbad leg je de kruiden in ijskoud water. Doe ze in een diepvrieszakje en bewaar ze zo in de vriezer. Je kunt kruiden ook bewaren zonder ze te blancheren als je ze in olie bewaart. Het is handig hiervoor de ijsblokjesvorm te gebruiken en ze daarin per portie in te vriezen. Voor deze bewaarmethode is ook basilicum een geschikt kruid. Het geldt weer niet voor rozemarijn. Een andere manier om kruiden te bewaren, is ze in potten op de vensterbank te bewaren. Je kunt de kruiden in pot bij veel supermarkten kopen. In tuincentra hebben ze vaak nog een groter assortiment.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug