Koude gerechten

Als we deze dagen getrakteerd worden op een uitzonderlijk mooie dag, willen we daar zoveel mogelijk van genieten en niet lang in de keuken staan. Op deze dagen kun je kiezen voor koude gerechten. Ze zijn snel en makkelijk klaar te maken. Koude gerechten sluiten daarbij ook nog eens goed aan bij het mooie weer. Koude gerechten kunnen fleurige cocktails zijn. In een cocktail kun je restjes kip gebruiken van de vorige dag. Of je trekt een blikje krab of tonijn open. Doe er tropische vruchten bij, asperges (uit een glazen pot) of kijk in je fruitschaal wat je kunt gebruiken. Een cocktail is snel gemaakt. Eet er toast of geroosterd brood bij met kruidenboter. Onder de koude gerechten vallen natuurlijk ook de maaltijdsalades. Er zijn veel klassiekers die je als voorbeeld kunt gebruiken, maar met wat fantasie kun je zelf ook heel wat variaties bedenken. Koude pastasalades kun je een dag van tevoren maken. Haal een complete maaltijd uit je koelkast door een bord te vullen met gekookte eieren, huzarensalade, asperges in een rolletje ham, wat plakjes kaas en een broodje. Dit wordt in Duitsland geserveerd onder de naam ‘Kalte Platte'. Maak een mooie presentatie van restjes vleeswaren, plakjes komkommer, tomaat en gekookt ei. Geef hier boerenbrood met boter bij. De gehaktbal die over was van de vorige dag smaakt nu goed op een broodje met mosterd(saus). En datzelfde geldt voor restjes rollade. Als de weersvooruitzichten goed zijn, kun je alvast een voorraadje potjes en blikjes in huis halen zodat je in de keuken een makkelijke maaltijd kunt maken zonder dat het je veel tijd kost. Laat de zon nu maar komen en geniet!

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug