Koolraap - I

koolraap (2K)

Koolraap (Brassica napus var. napobrassica) groeit in tegenstelling tot andere koolsoorten onder de grond.
Gezondheid
Van de onooglijke maar lekkere koolraap eten we de dikke wortel, die erg rijk is aan vitamine C en daarom wel bekend staat als 'de citroen van het noorden'. Deze caloriearme wortelgroente is ook een goede vochtafdrijver.
Bereiding - Onder de rode, gele of groenige ruwe schil zit hard oranje-geel vruchtvlees. Dit geel geurig vlees kan gekookt, gestoomd of gestoofd worden en heeft een zachte en bijzonder aromatische smaak. Deze zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten).
Verder kunt u de groente tot puree maken, opvullen of zelfs frituren. Invriezen kan ook. Blancheer de koolraap dan eerst ± 3 minuten in kokend water. Om de koolraap schoon te maken, snijdt u eerst de harde bovenkant weg (dit gedeelte is meestal houterig), daarna kunt u de groente schillen en in plakken, blokjes of repen snijden en verwerken. Het vruchtvlees kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm.
Bewaring
Op een koele, donkere plaats kunt u koolraap gedurende enkele weken bewaren.

Bron: De Wassende Maan


Koolraap - II

Koolraap is een echte wintergroente en je ziet hem steeds vaker in de schappen op de groenteafdeling van de supermarkt. Veel mensen weten niet dat koolraap daarnaast altijd wel verkrijgbaar is (geweest) bij de groenteboer. Het dreigde een vergeten groente te blijven, maar dankzij de aandacht van bekende televisiekoks wordt deze groente opnieuw gewaardeerd in de keuken. En je kunt er ook best veel mee doen. Je kunt hem koken, stampen, roosteren, stoven, wokken, grillen, pureren en frituren (lekker: koolraapfrietjes). De koolraap moet eerst uit zijn schil gehaald worden. Je kunt hem in plakjes, reepjes of blokjes snijden. De knol heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Het is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten. Koolraap combineert goed met kaas, kaasgerechten, gegrilde karbonade of ham, saucijzen, lamsvlees en vis.   Lekkere recepten vind je hier.
Voor de lezers die op hun gewicht moeten letten is er goed nieuws: koolraap is een slanke groente. Het bevat slechts 12 kcal per 110 gram! Je kunt ook het jonge blad van koolraap eten. Het wordt snijmoes of snijkool genoemd. Je kunt het verwerken in een stamppot.
Bewaar koolraap op een koele plaats. Bij een temperatuur van 12 tot 15 °C is deze groente meerdere weken houdbaar. Wanneer de koolraap eenmaal aangesneden is, kun je hem bewaren in vershoudfolie in de koelkast. Hij is dan wel nog maar enkele dagen houdbaar.
Gare koolraap kan in een afgesloten diepvrieszakje of bakje een jaar in de vriezer bewaard worden. De temperatuur moet dan minimaal –18 °C zijn.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug