Kooktechnieken

Met vlees kan je heel veel kanten op. Je kan het bakken, braden of grillen, maar ook stomen, smoren en stoven. Sommige kooktechnieken zijn misschien nieuw voor je, andere ken je al. We leggen ze graag aan je uit, compleet met de fijne kneepjes van het vak.
Kom je in recepten meer termen tegen die je niet kent, zoals sauteren, flamberen, larderen en trancheren? Bekijk onze pagina kooktermen.
Een mooie kooktechniek is slow cooking. Daarbij neem je de tijd om écht lekker eten te maken. Rustig koken, uitgebreid eten en vooral: genieten.
Heb je over een kooktechniek nog een vraag? Kijk dan even op onze pagina veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ‘m ons via het formulier. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord. Wij kunnen de rubriek dan uitbreiden en nóg informatiever maken!
Bakken
Bakken is het in een open pan op een hoog vuur bruin en helemaal of gedeeltelijk gaar maken van vlees. Maak hiervoor eerst de boter of olie goed heet.
Lees verder
Bakkerellen
Bakkerellen is het in een open pan op een hoog vuur helemaal of gedeeltelijk gaar maken van vlees. Wrijf hiervoor het vlees eerst in met olie. Gebruik verder geen vet. Een magere/slanke manier
Lees verder
Braden
Braden is het geheel of gedeeltelijk op een matig vuur gaar laten worden van vlees in hete boter of olie in een gedeeltelijk open of gesloten pan of oven, nadat het is aangebraden en er iets
Lees verder
Fonduen
Het fonduen is het bereiden van kleine vleesgerechtjes aan een lange metalen prikker (vorkje) in een speciaal pannetje met hete olie of bouillon.
Lees verder
Frituren
Frituren is het bruin en gaar laten worden in een grote hoeveelheid hete olie of ander vet (100%) bij een temperatuur van 150˚- 190 °C.
Lees verder
Grillen
Grillen is eigenlijk hetzelfde als roosteren: je maakt je vlees gaar en bruin, onder of op een grill of barbecue. Voordelen: het smaakt extra lekker en je gebruikt weinig tot geen vet!
Lees verder
Gourmetten
Een zeer populaire manier om met familie of vrienden te tafelen is het gourmetten. Een (elektronisch) gourmetstel bestaat doorgaans uit één of twee bakplaten waarop vlees of andere gerechtjes
Lees verder
In de oven
De oven wordt bij verschillende bereidingstechnieken gebruikt: bij het bereiden in de braadzak, maar ook bij het braden van grote stukken vlees, zoals rollade of rosbief wordt het vlees verder
Lees verder
Koken
Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende, niet vette vloeistof, bij een temperatuur van 100 °C. Koken van vlees is het garen in water, dat op smaak wordt gebracht met
Lees verder
Roerbakken
Roerbakken is het in een kleine hoeveelheid vet op een zeer hoog vuur al omscheppend bakken van vlees of groente (of iets anders).
Lees verder
Roosteren
Roosteren is hetzelfde als grillen. Bij roosteren wordt geen extra vet gebruikt. Roosteren is het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig extra vet, onder of op een grill of barbecue.
Lees verder
Steengrillen
Naast fonduen en gourmetten is steengrillen een derde gezellige mogelijkheid om te doen met vrienden of familie. De steengrill is een stenen plaat, vaak van graniet, die je op het fornuis of in
Lees verder
Smoren
Smoren is het eerst aanbraden van vlees, waarna het in het eigen vocht of na toevoeging van een beetje water, bouillon of wijn verder gaart in een gesloten pan. Smoren is vooral geschikt voor
Lees verder
Stomen
Stomen is het garen van voedingsmiddelen in een stoommandje boven stoom. Stomen doe je met een elektrische stoomkoker of op het fornuis.
Lees verder
Stoven
Stoven is het garen van vlees in een gesloten pan, nadat het is dichtgeschroeid op een laag tot matig vuur met een mengsel van groenten en kruiden en een geurige vloeistof (bouillon, wijn, cider).
Lees verder

Bron: Vlees.nl

Terug