Kooktechniek: koken

Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende, niet vette vloeistof, bij een temperatuur van 100 °C. Koken van vlees is het garen in water dat op smaak wordt gebracht met specerijen, kruiden en eventueel wijn, bier of andere alcoholische drank, zoals sherry of cognac. Haal het vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast. Houd een temperatuur aan van ongeveer 90 - 95 °C, ofwel hou het tegen de kook aan. Het voorgaren van vlees voor barbecue of grill door het te koken duurt ongeveer 15 - 30 minuten voor 'dikke' delen.   Voor een heldere bouillon zet je het vlees met koud water op. Breng het aan de kook, zet het vuur dan laag, schuim het oppervlak af en voeg dan pas de overige ingrediënten toe. Hoe langer de bouillon trekt, des te krachtiger het resultaat. Minimaal 2 uur geeft een mooi en lekker resultaat. Als je bouillon een dag van tevoren trekt, laat het gestolde vet zich gemakkelijk verwijderen.
Tip
Maak in één keer een grote pan bouillon en vries in wat over is.

Bron: Natuurvlees

Terug