Kooktechniek: grillen

kooktechniek_grillen (3K)

Grillen is hetzelfde als roosteren: het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig extra vet, onder of op een grill of barbecue. Haal het vlees een half uurtje van de te voren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier. Warm de grill(pan) of oven altijd goed voor. Dep het vlees altijd eerst droog met keukenpapier. Kruid het vlees, maar zout het niet. Zouten maakt de buitenkant vochtig waardoor het vlees niet goed kan dichtschroeien en geen mooie kleur krijgt. Het onttrekt vocht aan het vlees.   Leg het vlees op of tussen de grill. Keer het vooral niet te snel. In eerste instantie plakt het vlees vast aan de pan of barbecue, maar het laat vanzelf los. Keer het dan pas! Afhankelijk van de vleessoort wordt de hoogte van het rooster en/of de temperatuur en de tijdsduur bepaald. Let erop dat varkensvlees altijd helemaal gaar gegeten wordt. Wat dikkere stukken vlees, zoals worstjes, kunnen het beste worden voor gegaard in bouillon alvorens ze te grillen. Laat het vlees goed uitlekken en dep het droog.

Bron: Natuurvlees

Terug